Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпване на суровините - от петрола до цинка и соята - след разхлабване на Covid рестрикциите в Китай

Различните суровини - от петрола през соята до благородните метали, поскъпнаха рязко през петъчната търговия, след като Китай облекчи някои от досега съществуващите Covid ограничения, засилвайки надеждите за възстановяване на търсенето във втората по големина икономика в света, предаде Блумбърг.

По-рано през деня Китайската национална здравна комисия обяви промени в своята политика за карантина срещу Covid-19 за пътуващите, идващи в страната. Пътуващите вече ще трябва да прекарат пет дни под карантина в правителствени обекти или в хотел, вместо досегашната една седмица. След това ще последват още три дни изолация у дома. Новите правила ще важат и за тези, които са в близък контакт с хора, заразени с Covid-19 в Китай.

Държавата обаче вече няма да следи хората извън обхвата на близък контакт, заяви Комисията.

Китай също ще спре мярката, която забранява полетите от определени дестинации в зависимост от броя на позитивните на Covid-19 пътници.

Това частично разхлабване на строгите китайски противоепидемични ограничения, което се тълкува като значително изменение на политиката на "нулев Covid", доведе до силно поскъпване на почти всички основни суровини, търгувани на стоковите борси.

Януарските фючърси на петрол Брент нараства към края на петъчната търговия с 2,4% до 95,90 долара за барел, а декемврийските фючърси на американския лек суров петрол - с цели 3,25% към 89,30 долара за барел.

В същото време има повишение и на фючърсите на медта (с 4,5%), алуминия (с 6,4% - най-силен дневен ръст от 2009 г. насам), никела (с 5,1%), цинка (с 5,3%), на благородните метали, както и на селскостопанските суровини като царевицата (с 0,5%), соята (с 1,6%) и пшеницата (с 1,15%).

Разхлабването на Covid ограниченията от Китай засили и възходящото рали на пазарите на акции на Уолстрийт, започнало вчера след рязкото забавяне на инфлацията в САЩ през октомври. Пазарите интерпретираха данните като знак, че Федералният резерв може да забави агресивните си планове за повишаване на лихвените проценти.

Това доведе и до поевтиняване на щатския долара, като неговият индекс спрямо останалите водещи валути пада за втори пореден ден, достигайки най-ниско ниво от средата на август насам. Това пък оказва допълнителна подкрепа за поскъпването на суровините на стоковите борси, тъй като те са деноминирани в долари.

Въпреки че облекчаването на част от Covid ограниченията в Китай е стъпка в правилната посока, скокът в цените на петрола с около и над 3% изглежда като прекомерна реакция, ако има предвид, че Пекин вероятно ще продължи още известно време да следва своята политика на "нулев Covid", смята някои анализатори.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна