Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шапка е талисманът на олимпийските игри в Париж

"Фриж" беше представен днес в Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Олимпийските игри в Париж през 2024 година разкриха в понеделник талисмана си. Това се две червени фригийски шапки, които са кръстени "Фриж" и са символ на Френската революция и съответно на републиката и на равенството. Това е мека червена шапка с конична форма, носена от Мариана, съобщи Франс прес. 

Плюшените играчки са изработени в Китай, както и огромна част от плюшените играчки, продавани във Франция, подчертават организаторите на Игрите.

Очаква се, приходите от мърчайдайзинг да бъдат около 127 милиони евро, като това са предвиждания в бюджета на Организационния комитет, направени още през 2021 година.

Едната от шапките е обута в маратонки, а другата има протеза на единия крак, което е препратка към Параолимпийските игри. До момента 65% от талисманите са били животни, като в повечето случаи е ставало дума за мечки. 

"Това е специален ден за Париж 2025", каза президентът на Организационния комитет Тони Естанге. Фригийската шапка е "позната в целия свят и е представена в изкуството, кметствата и при много марки", добави той.   

"Имахме желание да бъдем различни и да не изберем животно, а идеал. Искаме тези талисмани да подчертаят френския дух", подчерта Естанге.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна