Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COP27: Тимерманс потвърди дългосрочния ангажимент на ЕС за прехода към чиста енергия

Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на политиката за климата на ЕС обеща, че дори ако съюзът изгаря повече въглища в краткосрочен план, той ще ускори прехода си към чиста енергия, за да компенсира това.

Франс Тимерманс, еврокомисар по климатичната Зелената сделка на съюза, отвърна на предположенията, че поради енергийната криза в Европа ЕС изостава в усилията си да достигне нетни нулеви емисии, като каза, че "нищо не може да бъде по-далеч от истината", предаде "Файненшъл таймс".

Говорейки на климатичната конференция на ООН COP27 в Шарм ел-Шейх, Тимерманс каза, че ако енергийните проблеми означават, че "в краткосрочен план използваме повече въглища, отколкото сме очаквали, това е, защото ще преминем много по-бързо през нашия енергиен преход . В крайна сметка това не води до по-голям въглероден отпечатък на ЕС".

Откакто обяви амбициозни цели през 2021 г. за намаляване на емисиите на парникови газове в ЕС с 55% в сравнение с нивата от 1990 г., Брюксел затвърди своето лидерство в действията, свързани с климата. Въпреки това съюзът беше подложен на критики за бързането си да осигури нови газови сделки след нахлуването на Русия в Украйна.

Екоактивистите се опасяват, че сключените сега сделки могат да запазят използването на изкопаеми горива за по-дълго време.

Брюксел нарече понеделника "Енергиен ден на ЕС" на климатичната среща COP27, на който трябва да се обсъди прехода към възобновяеми енергийни източници и развитието на чисто произведения водород като гориво.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна