Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лос Анджелис избира Карън Бас за първата жена кмет

Карън Бас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жителите на Лос Анджелис избраха Карън Бас за кмет, сочат прогнозите за окончателния резултат от вота, което ако се потвърди официално ще я направи първата жена градоначалник на втория по големина град в Америка, предаде АФП.

Бас (69 г.), която не е била член на друга партия, освен Демократическата, чернокож и дългогодишен конгресмен на САЩ, се наложи въпреки изключително добре финансираната кампания на бившия републикански строителен предприемач Рик Карузо (63 г.).

Той похарчи впечатляващите $100 млн. собствени пари за надпреварата – над 11 пъти повече от своята опонентка, като заля местния ефир с реклами, обещаващи да решат неразрешимия проблем с бездомните в Лос Анджелис.

Но въпреки че се отказа от членството си в Републиканската партия и се регистрира като демократ в началото на годината, това не беше достатъчно, за да убеди либералния Лос Анджелис.

След почти три четвърти от преброените гласове Бас има преднина от около 46 500, сочат данните от сряда, които според местните медии са "непреодолима" разлика.

Преброяването продължава, като официалните резултати се очакват на 5 декември.

Родената и израснала в Лос Анджелис Бас има трудно извоювана репутация в града, като последователно е била държавен служител, печелила е избори за щатския законодателен орган на Калифорния и след това за Камарата на представителите на САЩ.

Тя поема поста в кметството от Ерик Гарсети, който беше посочен за посланик в Индия от президента Джо Байдън преди повече от година, но чието утвърждаване е в застой.

Бас ще поеме управлението на град, където бездомните са хроничен проблем и десетки хиляди спят в палатки или ръждясали каравани, като много от тях страдат от психични проблеми или злоупотреба с различни субстанции.

Този проблем се усложнява от това, че там са едни от най-скъпите жилища в страната, както и от високи разходи за живот и данъци, които са доста над средните за страната.

Освен това Лос Анджелис, който се подготвя да бъде домакин на Олимпийските игри през 2028 г., е глобалната столица на филмите и остава оживената дестинация, предпочитана всяка година за десетки хиляди млади творци от цял свят.

Бас ще бъде първата жена градоначалник на Лос Анджелис, но не и първият чернокож кмет. Тази чест се падна на Том Брадли, който беше избран през 1973 г. и остана на поста две десетилетия.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени