Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ООН публикува първи неофициален проект на климатично споразумение от срещата COP27

Агенцията на ООН за климата публикува в четвъртък първи проект на това, което може да бъде всеобхватното споразумение от продължаващата в Египет среща на върха за климата, известна като COP27, съобщава Ройтерс.

Документът, обозначен като "неофициален документ", което показва, че все още е далеч от окончателната версия, повтаря целта от миналогодишния Пакт за климата от Глазгоу за "ускоряване на мерките за постепенно намаляване на въглищната енергия и постепенно премахване и рационализиране на неефективните субсидии за изкопаеми горива".

В документа не се призовава за постепенно намаляване на всички изкопаеми горива, както поискаха Индия и Европейският съюз.

Текстът също така не включва подробности за стартирането на фонд за загуби и щети, ключово изискване от най-уязвимите към климата страни като островните държави. В документа по-скоро "се приветства" фактът, че страните са се съгласили за първи път да включат "въпроси, свързани с договореностите за финансиране в отговор на загуби и щети" в дневния ред на срещата.

Той не включва график за вземане на решение дали трябва да бъде създаден отделен фонд или как трябва да изглежда този фонд, като дава време на преговарящите да продължат да работят по спорната тема.

Документът "подчертава колко е важно да се положат всички усилия на всички нива за постигане на температурната цел на Парижкото споразумение за задържане на повишаването на средната глобална температура доста под 2°C над прединдустриалните нива и да се полагат усилия за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5°C над прединдустриалните нива".

Неофициалният документ се основава на искания, които делегати от близо 200 държави са настояли да бъдат включени в окончателната сделка. Той ще предостави основа за преговори през следващите дни, които вероятно ще усъвършенстват и преработят съществено текста, посочва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени