Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делът на "приятелските" валути на руския валутен пазар нарасна до 31% през октомври

Руснаците обаче продължават да купуват активно т.нар. "токсични" валути като долари и евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делът на валутите на така наречените "приятелски" държави, главно китайския юан, се повиши до 31% от търговията на руския валутен пазар, а делът на търговията долар/рубла падна до историческо дъно през октомври, заяви във четвъртък Руската централна банка, предаде Ройтерс.

През септември търговията с "приятелски" валути - или тези валутите, чиито държави не подкрепят западните санкции срещу Русия - беше 27%.

Дневният обем на търговия на валутната двойка юан/рубла е нараснал с цели 22,1% само в рамките на октомври спрямо предходния месец.

Делът на търговията на валутната двойка щатски долар/рубла пък е спаднал до 42% от общия търгуван обем на руския валутен пазар, което представлява спад от 46% през септември на фона на повишени геополитически рискове и по-високи вътрешни лихви по заеми, посочи още Руската централна банка.

"Пренасочването на експортните операции на фона на рисковете от санкции продължи към сетълменти във валути на приятелски държави", се казва в изявление на централната банка, като се добавя, че китайският юан е спечелил най-много от това.

В същото време обаче руските граждани продължават "да разграбват" определените от централната банка като "токсични" валути (главно долари и евро), купувайки от тях през октомври за 70,9 млрд. рубли (около 1,2 млрд. долара) в сравнение на покупки на китайски юани за едва 2,9 млрд. рубли.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна