Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската икономика ще остане под нивата от преди Covid пандемията до края на 2024 г.

Рецесията започна от третото тримесечие на 2022 г.

Икономиката на Обединеното кралство ще се върне към нивата отпреди Covid пандемията в края на 2024 г., заяви Службата за бюджетна отговорност (OBR), фискалният надзор на Обединеното кралство, представяйки своята мрачна перспектива за икономиката.

Дотогава икономиката ще бъде с 5% по-ниска от предишните оценки на OBR, направени през март.

Покачващите се цени ще подкопаят реалните заплати и ще намалят стандарта на живот със 7% през двете финансови години до фискалната 2023/24 г., което ще заличи растежа от предходните осем години, въпреки допълнителната държавна подкрепа за повече от 100 милиарда паунда.

Безработицата ще нарасне с 505 000 от 3,5% до пик от 4,9% през третото тримесечие на 2024 г., след което да се понижи до 4,1%.

Натискът върху реалните доходи, нарастващите лихвени проценти и падащите цени на жилищата ще натежат върху потребителските разходи и инвестициите, за да насочат икономиката към рецесия, която ще продължи повече от година, започвайки от третото тримесечие на 2022 г. Според OBR британският БВП ще нарасне с 4,2% през тази година, но ще се свие с 1,4% през 2023 г., след което ще нарасне с 1,3%, с 2,6% и с 2,7% през следващите три години.

OBR прогнозира, че при вече стартиралата рецесия брутният вътрешен продукт ще стане с 2 на сто.

Службата за бюджетна отговорност (OBR) прогнозира, че цените на жилищата на острова ще спаднат с 9% между четвъртото тримесечие на 2022 г. и третото тримесечие на 2024 г., като този спад ще бъде воден до голяма степен от по-високите лихви по ипотечните кредити и по-обширния икономически спад.

Средният лихвен процент по непогасените ипотеки ще достигне връх от 5% процента през втората половина на 2024 г. - най-висока стойност от 2008 г. насам и с 1,8% над прогнозния през март пик, съобщи Службата за бюджетна отговорност. След това средният процент ще падне обратно до 4,6 на сто, добави OBR.

Поради сравнително големия дял на ипотечните кредити с фиксиран лихвен процент, по-високите лихвени проценти по новите ипотечни кредити отнемат време, за да се премине към по-високи средни ипотечни лихвени проценти.

След като икономиката започне да се възстановява, цените на жилищата ще нарастват малко по-бързо от номиналните доходи от 2025 г. нататък - с 2,6% годишно, прогнозира OBR, предупреждавайки, че несигурността около тази оценка е по-висока от необичайното.

Домакинствата в Обединеното кралство пък ще бъдат "по-бедни", тъй като търговските шокове удариха икономиката и тласнаха инфлацията до 41-годишен връх, като същевременно доведоха до исторически спадове на реалния разполагаем доход, посочи още OBR.

Реалният разполагаем доход на домакинство на човек, мярка за стандарта на живот, се очаква да спадне с 4,3% през фискалната 2022/23 г., което ще бъде най-големият спад от началото на събирането на тази информация през 1956/57 г., каза Службата за бюджетна отговорност.

Това ще бъде последван от вторият най-голям в историята спад на доходите през фискалната година до април 2024 г. от 2,8% и ще представлява третият път от 1956-57 г. насам, когато разполагаемият доход на човек спада за две последователни фискални години. Последният път това се случи след световната финансова криза преди повече от десетилетие.

Кумулативният спад на разполагаемия доход със 7,1% от фискалната 2021/22 г. до 2023/24 г. ще бъде достатъчно голям, за да отведе средния доход на всеки един британец до най-ниското ниво от 2013/14 г.

До 2027/28 г. разполагаемият доход на човек ще възстанови нивото си от 2021/22 г., но ще остане с повече от 1% под нивата преди пандемията, прогнозира още OBR.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна