Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 82 години Нанси Пелоси се оттегля от партийното лидерство

Пелоси няма да е лидер на групата на демократите, но ще остане в Конгреса

Нанси Пелоси обявява, че се оттегля като лидер в Камарата на представителите на САЩ, Вашингтон, 17 ноември 2022 г. Републиканците си осигуриха мнозинството в Камарата на 16 ноември.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представителката на Демократическата партия Нанси Пелоси, която е първата жена председател на Камарата на представителите на САЩ, ще се оттегли като лидер в партията, когато републиканците поемат контрола над долната камарата на американския Конгрес през януари, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

"Няма да търся преизбиране за лидерство на Демократическата партия в следващия Конгрес. Настъпи часът ново поколение да оглави фракцията на демократите", заяви Пелоси в реч пред Камарата на представителите.

Оттеглянето на 82-годишната Пелоси от ръководството на партията бележи края на една епоха във Вашингтон. То идва в момент, когато Републиканската партия си осигури мнозинство в Камарата на представителите на междинните избори миналата седмица. Демократите обаче запазиха контрола над горната камара - Сената.

Пелоси заяви, че ще остане в Конгреса, представлявайки Сан Франциско в Камарата на представителите, както го е правила в продължение на 35 години.

Конгресменът от Ню Йорк Хаким Джефрис може да се опита да заеме нейното място. Той може да стане първия чернокож конгресмен, който да оглави групата на една от основните партии в Конгреса, посочва Ройтерс.

Президентът Джо Байдън, който е съпартиец на Пелоси, я приветства като "страстен защитник на демокрацията" и "най-последователния председател на Камарата на представителите в нашата история".

Белият дом съобщи, че Байдън се обадил по телефона на Пелоси, за да я поздрави за "престоя ѝ на тази длъжност, който е влязъл в историята". 

Ройтерс припомня, че Нанси Пелоси изигра важна роля в прокарването на законодателната програмата на Байдън в Конгреса, както направи и в миналото при управлението на бившия президент Барак Обама. Тя подпомогна прокарването на ключовия закон на Обама за здравеопазването през 2010 г., както и за значителното разширяване на разходите за инфраструктура и климат при Байдън. Тя също така председателстваше Камарата на представителите, когато на два пъти камарата гласува по казус за импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп и редовно бе обект на критики от страна на американските консерватори.



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени