Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард: ЕЦБ трябва да използва повече инструменти за справяне с инфлацията

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че Европейската централна банка ще трябва да използва "други инструменти на политиката" извън по-високите разходи за заеми (извън вдигането на лихвите), за да се справи с рекордната инфлация и пое ангажимент да започне да свива банковия портфейли с облигации за цели 5 трлн. евро през следващата година, съобщава "Файненшъл таймс".

ЕЦБ ще повиши допълнително лихвените проценти, посочи тя в петък по време на Европейски банков конгрес във Франкфурт, добавяйки, че "също така ще трябва да нормализира другите ни инструменти на политиката и така да се подсили импулса на нашата лихвена политика".

Централната банка повиши лихвения си процент по депозитите от -0,5% през юли до +1,5% в рамките на последните три месеца, като същевременно се ангажира да повиши лихвите отново и да обсъди принципа за свиване на облигационния си портфейл на следващата си среща на 15 декември.

В петък обаче Лагард отиде по-далеч, като каза:

"В настоящата среда и признавайки, че лихвените проценти остават най-ефективният инструмент за оформяне на нашата политическа позиция, е подходящо финансовият баланс да се нормализира по премерен и предвидим начин".

Изявлението ѝ предполага, че ЕЦБ планира да започне да свива постепенно своята програма за закупуване на активи на стойност 3,2 трилиона евро (най-голямата и най-старата схема на банката за закупуване на облигации, известна като "количествени улеснения") през следващата година, като постоянно увеличава количеството на падежиращите ценни книжа, които няма да бъдат заменяни чрез покупки на нови облигации.

Председателят на ЕЦБ каза, че рискът от рецесия в еврозоната се е увеличил, но това няма да е достатъчно, за да намали инфлацията до целевото ниво от 2 на сто, след като потребителските цени в еврозоната се повишиха с рекордните 10,6% на годишна база през октомври.

"Изтеглянето от стимулиращата парична и лихвена политика може да не е достатъчно“, каза тя, сигнализирайки, че ЕЦБ вероятно ще вдигне лихвата си по депозитите до нива над 2%.. Това "ще гарантира, че инфлационните очаквания ще останат закотвени" и ще избегне риска от увеличения на заплатите, които пък ще направят високата инфлация по-дълготрайна, каза Лагард.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна