Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар подписа 27-годишна сделка с Китай за доставка на втечнен природен газ

QatarEnergy подписа с китайската Sinopec 27-годишен договор за доставака на втечен природен газ
Снимка: energyconnects.com

QatarEnergy подписа 27-годишно споразумение за доставка на втечнен природен газ (LNG) на китайската енергийна компания Sinopec (или China Petroleum & Chemical Corporation), като това е най-дългосрочното споразумение досега, тъй като нестабилните пазари карат купувачите да търсят дългосрочни сделки.

След инвазията на Русия в Украйна през февруари, конкуренцията за LNG стана интензивна, като Европа по-специално се нуждаеше от огромни количества, за да успее да заемни руския тръбопроводен газ, който преди съставляваше почти 40% от вноса на континента. Дългосрочните договори за доставки на газ са естествена реакция на бурните скокове на пазарните цени заради руското нахлуване в Украйна. Европа обаче се съобразява и с плановете си за отказ от изкопаеми горива.

27-годишната сделка е за износ на катарски втечнен газ за Китай в размер на 4 млн. тона годишно, като тя беше оповестена официално днес и е една най-мащабните и дългосрочни в историята.

По сделката със "Sinopec" газът ще бъде добиван в най-голямото находище в света - на дъното на Персийския залив - половината от което е на Катар, а другата - на Иран. С разработването на северната и южната му част в катарски води ще увеличи капацитета на Доха за износ на втечнено синьо гориво от 77 милиона на 126 милиона тона годишно през 2027-а.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени