Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на Манчестър Юнайтед с 62% през една запомняща се за футболния клуб седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на регистрираната в САЩ английска спортна компания Manchester United Plc поскъпнаха драматично през отминаващата седмица на фона на серия значими новини за "Манчестър Юнайтед" - от напускането на известната звезда Кристиано Роналдо до новината за възможна продажба на един от най-големите футболни клубове в света от неговия притежател - семейство Глейзър.

Акциите се повишиха с 62% през тази седмица, увеличавайки пазарната капитализация на за да добавят Manchester United Plc с около 1,3 млрд. долара, като те вече се търгуват на най-високите си нива от февруари 2019 г. насам.

След рекорден скок във вторник и сряда, акциите на Манчестър Юнайтед скочиха и по време на търговията в петък, след като министърът на спорта на Саудитска Арабия - принц Абдулазиз бин Турки Ал-Файсал каза пред BBC Sport, че правителството ще подкрепи офертите на частния сектор за придобиване на елитния английски футболен отбор.

Според британския вестник Daily Star пък технологичният гигант Apple също се интересува от закупуването на Манчестър Юнайтед за 5,8 милиарда лири стерлинги (7 млрд. долара). Вестникът обаче не посочи източниците на тази своя информация.

"Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук има желание да проучи възможностите, които притежаването на Манчестър Юнайтед може да предостави и ще организира разговори с банките, назначени да наблюдават продажбата, които включват The Raine Group“, каза Daily Star.

По-рано тази седмица, друг британски вестник - The Daily Mail съобщи, че компании с дигитална експертиза като Meta Platforms и Amazon.com могат да бъдат подходящи кандидати за покупката на футболния клуб.

На този етап обаче от Манчестър Юнайтед, Apple, Raine Group и Meta няма каквито и да било коментари на тези информации. Само от Amazon казаха, че не коментира слухове или спекулации.

Днешната непотвърдена информация, че и Apple може да се включи в наддаването за английския футболен клуб доведе до рязко поскъпване на акциите на Manchester United Plc през петъчната търговия с нови близо 13% към 21,21 долар за акция - най-високо тяхно ценово ниво от първите месеци на 2019 г.

Графика на Manchester United Plc (в долари за акция)


Въпреки че рекордната седмица на търговия беше добре дошла за инвеститорите в акции на Манчестър Юнайтед,  тя идва след години на поевтиняване.

В началото на тази седмица акциите на Манчестър Юнайтед като цяло бяха нерентабилна търговия, обременявайки инвеститорите, които бяха закупили акции на ниво от 14 долара при първоначалното публично предлагане на клуба през август 2012 г., тъй като акциите се търгува на нива малко над 12 долара за акция.

Въпреки последвалото рязко поскъпване с над 60%, то е далеч по-лошо от печалбите, наблюдавани от акционерите на другия европейски футболни гиганти като Ювентус (Juventus Football Club SpA), чийто акции поскъпнаха с над 90% през същия период на италианската борса. Дори след скока от тази седмица, акциите на Манчестър Юнайтед са поскъпнало само с около 52% от тяхната цена при първоначалното публични предлагане (IPO).


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна