Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски проект за указ, забраняващ продажбата на петрол на всеки, подкрепящ ценовия таван

Снимка: Алами,Ройтерс

Кремъл изготвя проект на президентски указ, който ще забрани на руските компании и всички търговци, купуващи руски суров петрол, да го продават на всеки, който участва в налагането на петролен ценови тавана, съобщава Блумбърг, цитирайки източник, запознат с въпроса.

Указът ще забрани сделки както с компании, така и с държави, които се присъединят към механизма за таван на цените, каза източникът на агенцията, но без да предостави точно определение как ще се дефинира участието в такъв механизъм. По същество това ще забрани всяко позоваване на таван на цените в договорите за руски суров петрол или продукти и ще забрани товарите, предназначени за страни, които приемат ограниченията, според източникът на Блумбърг, което помоли да не бъде назоваван, тъй като въпросът все още не е публично достояние.

Междувременно Европейският съюз продължава да мъчи да постигне съгласие колко строг трябва да бъде таванът на цените на руския суров петрол. Европейските дипломати преустановиха преговорите в петък относно предложението за таван от около 65 долара за барел - доста над текущата цена на основния износен петрол на Русия - Уралс. Разногласията относно нивото на ценовия таван останаха в сила и преговорите бяха отложени за понеделник, тъй като страни като Полша настояват за доста по-нисък таван от около 30 долара за барел.

Не е ясно колко голямо въздействие върху търговията ще има тавана на цените или подобен указ на Кремъл в отговор на тази санкция. Това е така, защото официалните поддръжници на мярката вече се въздържат да купуват руски петрол. Политиката всъщност е насочена към други големи потребители, като Индия, които няма да имат достъп до западни застраховки на товарите и на други транспортни услуги, ако плащат повече от определената ограничена цена за руския суров петрол.

Руският президент Владимир Путин и няколко други длъжностни лица многократно заявиха, че Москва няма да доставя петрол на тези, които се присъединят към таван на цените. Вместо това страната ще пренасочи доставките си на петрол към "пазарно ориентирани партньори" или ще намали производството, каза по-рано тази седмица руският вицепремиер Александър Новак.

Индия, Турция и други големи купувачи не са подписали предложението за ценови таван. На този етап изглежда, че те няма да имат проблеми да продължат да купуват руски петрол, тъй като последното предложение за тавана около 65-70 долара за барел е доста над текущите пазарни цени на руския Уралс.

Графики на петрол "Брент" и "Уралс" (в долари за барел)



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени