Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беларуски нобелист е заплашен с 12 години затвор

Алес Беляцки при получаването на Нобеловата награда в Стокхолм - 3 декември 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пребиваващият в затвор беларуски активист Алес Беляцки, който е един от носителите на тазгодишната Нобелова награда за мир, е заплашен с до 12 години затвор по обвинение в контрабанда, съобщи правозащитният център "Вясна", предава АФП.

Беляцки, който е основател на "Вясна" и няколко други политически активисти са обвинени в контрабанда на пари в Беларус, за да финансират опозиционни групи, се казва в изявлението на правозащитната група: "Те са заплашени от 7 до 12 години затвор".

Алес Беляцки бе хвърлен в затвора в Беларус през юли 2021 г.

60-годишният правозащитник беше задържан за "укриване на данъци" - обвинение, смятано за отмъщение от страна на президента Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г. След протестната вълна, оспорваща резултатите от изборите през 2020 г., която разклати режима, в Беларус започна заглушаване на критичните гласове с насилие и арести. В продължение на седмици десетки хиляди беларуси протестираха срещу преизбирането на Лукашенко за шести мандат. "Вясна" съобщаваше за арести, обвинения в насилие и ранени демонстранти.

Това не е първият престой на Алес Беляцки в затвора. Предишният път - за три години между 2011 г. и 2014 г. - също беше заради скалъпени обвинения в данъчни престъпления.

За своята 25-годишна дейност Беляцки многократно е бил обект на репресии.

„Бруталните действия срещу "Вясна" са част от чистката на гражданското общество, извършвано от Александър Лукашенко", коментира преди година правозащитната организация "Хюман райтс уоч".

Основана през 1996 г. по време на масовите продемократични протести в Беларус срещу вече поелия властта Лукашенко, "Вясна" започва дейността си в помощ на арестуваните и техните близки.

Впоследствие тя се заема със защитата на човешките права като цяло в една страна, където нарушаването им е често срещано. Организацията, членуваща в Международната федерация за човешките права, бързо се превърна в ключов наблюдател на нарушаванията на правата и защитник на политическите затворници в Беларус.

Алес Беляцки беше един от участниците в опозиционния "координационен съвет", който бе формиран, за да оспори преизбирането на Лукашенко и да принуди властта да направи компромис. В съвета присъстват също имената на носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич и опозиционерката Мария Колесникова, която наскоро получи присъда от 11 години затвор.

Почти всички членове на съвета към този момент са задържани или са напуснали страната.

"Както в малките села, така и в регионалните градове и столицата, вилнее истински терор. Целта е проста - да се запази властта на всяка цена и да се всее страх в обществото", каза в интервю Беляцки няколко дни преди преизбирането на Лукашенко през 2020 г.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна