Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български кардиолог беше отличен на световния конгрес по хипертония в Япония

Президентът на Световната асоциация по хипертония връчи наградата на доц. Красимира Христова

2
Доц. Красимира Христова
Снимка: Nelly Zhekova

Българският кардиолог доц. Красимира Христова получи награда за 10-годишната си дейност и цялостен принос като директор за Източна Европа към борда на директорите на Световната лига по хипертония

Отличието й беше връчено по време на 29-тата научна конференция на Световната асоциация по хипертония в Япония, където кардиологът представи страната ни.

Доц. Красимира Христова, която е медицински директор на МЦ по сърдечно-съдови заболявания, участва на престижния световен форум с три презентации:

-  „Ранни промени в лявото предсърдие и глобалната камерна функция при хипертоници със сърдечна недостатъчност и запазена фракция на изтласкване“

-  „Ефектите от стрес теста върху хемодинамичните параметри при пациенти с хипертония и диастолна сърдечна недостатъчност“

-  „Ролята на новите ехокардиографски методи за ранно откриване на миокарда дисфункция при жени с прееклампсия“.

29-тата научна конференция на Световната асоциация по хипертония в Япония

Темата за артериалната хипертония при бременни жени, както и проследяването на сърдечно-съдовия риск в следродилен период и ролята на ехокардиографската дианостика, е сред основните акценти в работата на доц. Христова като директор за Източна Европа към борда на директорите на Световната лига по  хипертония.

В рамките на постерната сесия на Световния конгрес по хипертония студентът по медицина Николай Целов се включи с постер на тема „Количествени методи за оценка на контрактилния резерв при пациенти сдиастолна сърдечна недостатъчност”. Бъдещият лекар участва в научната програма и с презентация за „Новопоявила се хипертония и ранни промени в лявата камерна функция при млади пациенти с постковид синдром“.

Световния конгрес по хипертония в Киото се проведе в партньорство със 17-ия конгрес на Азиатско-тихоокеанското дружество по хипертония и 44-тата годишна среща на Японското дружество по хипертония.

Основна тема на конференцията беше колективната мъдрост и знание като условие за контрола и победата над хипертонията. Конгресът представи най-новите иновации, напреднали технологии и мултидисциплинарни познания за диагностика и лечение на нарушенията, свързани с високото кръвно налягане.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени