Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На дъното на езеро в центъра на Европа е открит "подводен Стоунхендж"

Разходка с лодка в Бодензее, брегът на Швейцария, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На дъното на езеро в центъра на Европа са открити руините на "подводен Стоунхендж", който се простира на няколко километра, съобщава БГНЕС, като цитира американския "Vice".

Археолозите се опитват да разгадаят мистерията на древните руини на дъното на езерото Бодензее - това са каменни пирамиди, които се простират на много километри. Самото езеро, разположено на границата между Германия, Австрия и Швейцария, е образувано от ледник. Според проучване от 2021 г. древните каменни структури, открити на дъното му, предполагаемо са създадени от хора, живели преди около 5500 години.

Тези огромни пирамиди от камъни са описани за първи път от експерти в Института за изследване на езерата в Лангенарген през 2015 г. и оттогава привличат вниманието на целия свят и предизвикват научни дебати. Около 170 от тези подводни руини се намират на дъното на плитък участък от Боденското езеро (Бодензее), точно на няколкостотин метра от югозападния му швейцарски бряг.

Екип от учени под ръководството на археолога Урс Лейцингер от Археологическия музей на кантона Тургау е събрал убедителни доказателства, че тези подводни образувания са създадени от хора, живели тук през неолита.

Тези каменни структури са широки няколко десетки метра и високи до 6 метра, поради което всички археологически обекти са добре видими. Изглежда, че издигането им е отнело много усилия и време, но "целта на тази група праисторически структури, простиращи се на повече от 10 километра, остава неизвестна". Това сочи проучване от 2021 г., публикувано в "Annual Review of Swiss Archaeology". Резултатите от проучването ще бъдат представени в Службата по археология на кантона Тургау на изложба, озаглавена "Стоунхендж Бодензее" (което означава Стоунхендж на Боденското езеро).

Както казва Лейцингер, каменните пирамиди са създадени от хора "директно на брега на морето през неолита". "В резултат на изменението на климата досега нивото на водата в езерото се е повишило с три до пет метра", допълва той, като отбелязва, че бреговата линия "зависи и от сезонните колебания на нивото на езерото и снежната покривка в Алпите".

В момента археолозите проучват нов обект, който ще опишат в следващата статия. Този нов обект може да разкрие улики, които да изяснят методологията, по която древните хора са ги издигали.

Според Урс Лейцингер жителите на много от тези села трябва да са участвали в изграждането на каменните пирамиди, тъй като размерите на тези пирамидални обекти са твърде големи и затова те едва ли биха могли да бъдат издигнати от жителите на едно селище.

"Малко вероятно е жителите на едно село да са построили всичките 170 каменни пирамиди една след друга", коментира той.

Лейцингер и колегите му излагат няколко теории за обяснение на предназначението на пирамидалните структури, включително и за т.нар. кранноги, т.е. изкуствени острови, построени в езерото. "Лично аз смятам, че те са имали някаква култова цел", казва Лайцингер. "Защо да не са някакви изкуствени острови, които да имат нещо общо с погребална церемония? В крайна сметка досега не сме открили никакви гробища и не знаем как са възприемали смъртта жителите на езерото. Но това е моя лична хипотеза, не разполагам с факти или доказателства!"

За да разгадае тази мистерия, археологическият екип ще трябва да направи още много гмуркания и да изучи подводните структури в детайли.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна