Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Специален микроскоп и ехограф за детската онкохематология получи ИСУЛ от Българската Коледа

2
Проф. д-р Добрин Константинов
Снимка: Monika Nikolova

Лабораторен микроскоп с цифрова Wi-Fi камера и софтуер, както и преносим ехограф с три трансдюсера са най-новите придобивки на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Техниката е дарение от инициативата „Българската Коледа“ и ще послужи за подобрение лечението на деца с онкохематологични заболявания, както и такива с вродени кръвни заболявания.

Високотехнологичният микроскоп дава възможност за изпращане на образи с много висока резолюция и поддържане на едновременна безжична връзка с експерти, които се намират в различни точки на света. Уредът е поредната стъпка към осигуряване на най-високо качество на лечение на българските деца с онкохематологични заболявания. Понякога тези заболявания са изключително редки и крият предизвикателства, за които се налага българските специалисти се консултират с лекари от големите центрове в Европа, които имат повече опит в подобна патология. Наскоро един от тях беше на посещение в българската болница във връзка със затегнат случай на малък пациент. Става въпрос за проф. д-р Пол-Герхард Шлегел - един от най-известните специалисти в областта на детската онкохематология в Европа, завеждащ Онкохематологично отделение с център за костномозъчни трансплантации към Университетската детска болница във Вюрцбург, Германия. Благодарение на съвременната технология, нашите специалисти вече ще имат възможност не само да се консултират с него или с други експерти от неговия ранг в реално време, но и да обсъждат от разстояние получените образи.

Проф. д-р Добрин Константинов

„Образът от светлинния микроскоп винаги е първото средство, с което поставяме диагнозата при злокачествени, а и не само злокачествени заболявания на кръвта при децата. Той е и основното средство за проследяване състоянието на тези пациенти. Микроскопът, за който използвам случая да благодаря от сърце на „Българската Коледа“, дава възможност и за съхраняване на образите, при това с много висока резолюция, така че да можем да ги използваме за консултация и след време“, обяснява проф. д-р Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. 

Специализираният преносим ехограф, който вече също е на разположение на лекарите в детската онкохематологична клиника, е съобразен изцяло с изискванията за изследване и наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания в детска възраст. „В ръцете на специалиста този уред е изключително полезен, защото може да бъде средството за първа точна диагноза при особено спешни състояния. Затова и изисквахме оборудването да е  компактно и мобилно, за да се достига до леглото на болния максимално бързо“, разказва проф. д-р Константинов.

Между 100 и 120 деца с онкохематологични заболявания годишно биват диагностицирани по спешност и лекувани в столичната клиника. Дори и след края на лечението си те се проследяват с години в специализираната структура. Към нея има и амбулаторен кабинет, в който се извършват общо между 1600 и 1700 прегледа годишно, включително и на деца, насочени от други лечебни заведения.

През 1997 г. лекарите от Клиниката по детска клинична хематология и онкология под ръководството на проф. д-р Др. Бобев, дмн, създадоха първия в България Център за костномозъчна трансплантация. В клиниката и понастоящем се извършват автоложни и алогенни (донорни) трансплантации при болни деца и младежи до 18-годишна възраст от цялата страна. Процесът на  въвеждане на най-съвременни диагностични методи и терапевтични схеми в областта на детската онкохематология е постоянен, като постигнатите резултати се приближават до тези на водещи детски онкологични центрове по света.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия