Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Twitter не е по-безопасен при Илон Мъск, смята бивш шеф в социалната медия

Снимка: Алами/Ройтерс

Бившият ръководител на отдел "Доверие и безопасност" в Twitter - Йоел Рот, който напусна компанията, след като Мъск пое нейното управление, заяви, че социалната медия не е по-сигурна при новия си собственик, като в същото време предупреди, че компанията вече няма достатъчно персонал, отговарящ за безопасността ѝ, съобщава Ройтерс.

Непосредствен след поглъщането на компанията от Мъск, Йоел Рот написа в "Туитър", че по отношение на някои мерки, безопасността на Twitter се е подобрила под управлението на милиардера.

Попитан обаче в интервю по време на конференцията Knight Foundation дали все още смята така, Рот каза: "Не".

Рот беше ветеран в Twitter, който помогна за управлението на платформата на социалните медии по време на няколко преломни решения, включително хода за окончателно спиране през миналата година на акаунта на нейния най-известен потребител - бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Напускането на Йоел Рот допълнително разтревожи рекламодателите, много от които се оттеглиха от Twitter, след като Мъск уволни половината от персонала, включително много служители, занимаващи се с модериране на съдържанието.

Преди Мъск да поеме кормилото в Twitter, около 2200 души в световен мащаб бяха фокусирани върху работата по модериране на съдържание, посочи Рот и добави, че не знае тения брой след придобиването на компанията.

Под ръководството на Мъск Twitter започна да се отклонява от придържането си към писмени и публично достъпни политики по отношение на решенията за съдържание, взети едностранно от милиардера, което Рот цитира като причина за своята оставка:

"Една от моите червени линии беше, ако Twitter започне да се управлява от диктаторски указ, а не от политика, тъй като вече няма нужда да съм в моята роля - да правя това, което правя“, каза той.

Обновяването на премиум абонамента Twitter Blue, което ще позволи на потребителите да плащат за потвърдена отметка в акаунта си, стартира въпреки предупрежденията и съветите от екипа за доверие и безопасност, каза още Рот.

Стартирането обаче беше бързо осуетено от спамове, представящи се за големи публични компании като Eli Lilly, Nestle и Lockheed Martin.

Рот също така каза, че Twitter е допуснал грешка, като е ограничил разпространението на статия в "Ню Йорк поуст" (New York Post), в която се съдържат твърдения за сина на тогавашния кандидат за президент на Демократическата партия Джо Байдън малко преди президентските избори през 2020 г.

Но той защити решението на Twitter да отстрани завинаги Тръмп от платформата поради риск от допълнително подбуждане към насилие след бунта в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

"Видяхме най-ясния възможен пример за това как нещата могат да се преместят от онлайн пространството към офлайн (реалната действителност) - видяхме мъртви хора в Капитолия", посочи Рот.

По-рано през ноември Илон Мъск написа в "Туитър", че акаунтът на Доналд Тръмп ще бъде възстановен, след като с малко мнозинство потребители на социалната платформа гласуваха в подкрепа на този ход в анкета в Twitter.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна