Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Три университетски преподавателки победиха в 12-ото издание на конкурса "За жените в науката"

16
Д-р Нина Кънева – Добревска и д-р Катерина Такова- Сакалийска (третата победителка не присъства на тържеството)
Снимка: Ани Петрова

“Светът има нужда от наука, а науката - от жени“ - под това мото журито на Дванадесетото издание на Националната стипендиантска програма "За жените в науката" в България обяви на официална церемония в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ имената на трите учени, които са носители на едноименната награда за 2022 г., предаде БТА.  

Победителките в конкурса, който за дванадесети път отличава успешни млади жени, посветили се на научното поприще, са: д-р Нина Кънева – Добревска, преподавател по неорганична химия в СУ „Св. Климент Охридски“ (за проекта „Пречистване на води от фармацевтични лекарства“); д-р Катерина Такова- Сакалийска, преподавател по биология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (за проекта „Имунодиагностика на SARS-COV-2 инфекция чрез антиген, продуциран в тютюневи изделия“) и д-р Мая Жекова, преподавател по квантова физика в СУ „Св. Климент Охридски“ (за проекта „Квази-недифрагиращи гаус-беселовни снопове с остатъчен топологичен заряд“).

На тържеството присъстваха акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН; Емануела Томова, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО; Ваня Панайотова, генерален мениджър на L’Oreal България; Албена Чавдарова, заместник-министър на образованието и науката; Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община; Милена Димитрова от екипа на вицепрезидента Илияна Йотова; проф. Николай Витанов, зам.-ректор на СУ и председател на журито на конкурса вече седма година поред.


Трите вдъхновяващи български жени са отличени за техните дръзки изследователски идеи сред общо кандидатствали 33 учени по програмата за 2022 г. 

„Това е изключително конкурентно състезание. От 33 учени, разделени в шест научни области, първо отсяхме осем финалистки. След това отделихме три от тях. Които и три да бяхме отличили, щяха да бъдат достойни за наградата“, каза проф. Витанов и призова останалите 30 кандидатки догодина отново да участват в Тринадесетото издание на конкурса, ако отговарят на условията му. А на победителките пожела: „Не се уморявайте от успеха.“ 

„Любопитството към света и подкрепящата социална екосистема е в основата на успеха в науката. Науката е отборна игра“, смятат и трите победителки в конкурса.  

„И трите са прекрасни – и като ум, и като визия, озарени от красотата на науката жени“, каза в емоционално слово Ваня Панайотова, генерален мениджър на L’Oreal България, основен организатор на конкурса. „Науката е това, което ще ни позволи да имаме бъдеще“, допълни Ваня Панайотова. Тя е завършила медицина, а съпругът й е научен работник.  

Наградата „За жените в науката“ е ориентирана към жени-учени до 35-годишна възраст. Паричното измерение на приза се равнява на 5000 евро и има за цел да подкрепи жените учени у нас в реализирането на техните научни мечти да променят света към по-добро и да ги мотивира да продължат смело кариерата си в България. 

В глобален план програмата цели да стимулира развитието на науката, да повиши броя на жените изследователки (едва 33,3 процента от учените в света са дами) и да постигне полово равенство в тази сфера. Пет от общо 3900-те жени учени от целия свят, отличени през годините с приза „За жените в науката“ са носители и на Нобелови награди.   


„За жените в науката“ е уникален за България и света проект. Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас и се провежда в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България от 2010 г. насам. Към момента по програмата вече са отличени 33 дами (вкл. трите стипендиантки от тази година) за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 165 000 евро.
  
Снимки: Ани Петрова
По публикацията работи: Ани Петрова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.