Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EK: Има спешна необходимост от финализиране на крипто правилата на ЕС след фалита на FTX

"Съмнителните практики" на вече сриналата се крипто борса FTX нямаше да бъдат позволени да се случат съгласно правилата на Европейския съюз, които трябва да бъдат спешно финализирани, заяви в сряда високопоставен служител на Европейската комисия.

Сривът в цената на биткойна доведе до т.нар. "крипто зима", която доведе до колапса на крипто борсата FTX, а по-рано тази седмица кредиторът на криптовалута BlockFi подаде молба за защита от фалит, съобщава Ройтерс.

Европейският съюз постигна споразумение относно правилата за криптоактиви в Регламента за пазара на криптоактиви (MiCA), които се очаква да влязат в сила през 2024 г. след окончателното гласуване в Европейския парламент и да поставят блока начело в регулирането на сектор, който се е свил драстично през последните месеци.

Александра Жур-Шрьодер, заместник-генерален директор на отдела за финансови услуги на Комисията, обаче каза, че спешно трябва да се завърши одобрението на MiCA с окончателно гласуване в Европейския парламент.

Имаше съмнителни практики в криптоборсата FTX, при които нямаше подходящо водене на записи или разделяне на клиентски и фирмени сметки, посочи тя, добавяйки, че около 10% от клиентите на компанията са в ЕС.

"Всички тези провали са много сериозни. Ние не ги виждаме като провали на блокчейн или на криптоактивите сами по себе си", каза Жур-Шрьодер по време на изслушване в Европейския парламент, предаде Ройтерс.

"По силата на режима на MiCA на нито една компания, предоставяща криптоактиви в ЕС, не би било позволено да бъде организирана, може би е по-добре да се каже "неорганизирана", по начина, по който се съобщава, че е била при FTX", посочи тя.


По-рано тази седмица председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард каза пред европарламента, че MiCA е една стъпка в правилната посока, но "ще трябва да има MiCA 2" с по-широк обхват.

Междувременно Жур-Шрьодер предупреди да не се подновяват преговорите за MiCA, като каза, че приоритет е бързото одобряване на първоначалните правила, които осигуряват важна защита на инвеститорите и на финансовата система.

"Регламентът за пазара на криптоактиви трябва да бъде приложена. Това, разбира се, не означава, че Комисията ще спре да мисли и след MiCA 1", каза тя, добавяйки, че ЕК ще разгледа децентрализираното финансиране и крипто кредитирането.

"Нека не правим втората стъпка преди първата. Този регламент - MiCA ще направи крачка напред в сравнение със статуквото", добави Жур-Шрьодер.

Борсата за търговия на криптовалути FTX имаше лиценз за работа в ЕС от кипърския регулатор на ценни книжа за традиционни ценни книжа, но не и за криптоактиви, който лиценз беше спрян, когато проблемите на компанията започнаха да се разгръщат.

Щефан Керн, ръководител на отдела за анализ на риска в Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) на ЕС, каза, че има доказателства за пазарна злоупотреба, лошо управление и липса на контрол на крипто пазарите, но няма значителен риск от негативно въздействие върху по-широкия финансов сектор от фалита на FTX.

"Има проблеми в тази индустрия. Регулаторната рамка, след като влезе в сила, ще бъде изключително важна за справянето с тези проблеми", посочи Керн, цитиран от Ройтерс.

Запитан дали ESMA може междувременно да използва правомощията си за забрана на крипто продукти, Керн каза, че са необходими подробни данни, за да се оправдае тaкaва намеса, но данните са ограничени за офшорния пазар, като данните от компаниите са ненадеждни.

"Налагането на такава продуктова интервенция вероятно би било особено трудно нещо", заключи Керн.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени