Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на САЩ нарасна с 2,9% през третото тримесечие

Американската икономика отбеляза по-добър от първоначалната оценка ръст през трите месеца до края на септември 2022 г., възстановявайки се от свиването през първата половина на годината, показва възходящо ревизираната оценка на Бюрото за икономически анализи на САЩ.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ нарасна през третото тримесечие с 2,9% на годишна база, наваксвайки изцяло спада с 1,6% през първото и с 0,6% през второто тримесечие на 2022 г. Това представлява възходяща ревизия спрямо първоначалната оценка за икономически растеж от 2,6% и при очаквания на финансовите пазари за повишение с 2,7 на сто.

Възходящата ревизия отразява по-добрия растежа на потребителските и на бизнес разходите, както и по-рязкото свиване на вноса за сметка на по-силен растеж на износа.

Американският внос се понижи през третото тримесечие със 7,3% (при предварителна оценка за спад с 6,9%), докато износът нарасна с 15,3% (над предишна оценка за 14,4%), като приносът на нетната търговия към растеж на БВП се е увеличил до 2,93 процентни пункта спрямо принос за 2,77 пункта при първоначалните данни и далеч над принос от 1,16 процентни пункта през второто тримесечие.

Графика на тримесечния БВП на САЩ (спрямо година по-рано)


В същото време потребителските разходи нараснаха с 1,7% - малко по-силно от предварителна оценка за повишение с 1,4 на сто водени от водени от разходите за здравеопазване и за "други" услуги, които частично компенсираха намалението на харчовете за стоки, а именно за моторни превозни средства, храни и напитки.

Нежилищните инвестиции пък скочиха с 5,1% (спрямо повишение с 3,7% при предишната оценка), стимулирани от увеличения на инвестициите в оборудване и интелектуалната собственост. От друга страна, жилищните инвестиции се сринаха с цели 26,8% при предишна оценка за спад с 26,4%. Пазарът на жилища сякаш се разпада, като жилищните инвестиции се свиват за шест поредни тримесечия, което е най-дългият период от срива на жилищния пазар през 2006 година.

С оглед на факта, че Федералният резерв се намира в капания на най-агресивен цикъл на повишаване на лихвите от 80-те години на миналия век насам, икономиката на САЩ остава застрашена от влизането в рецесия още през първата половина на следващата година. Редица икономисти обаче смятат, че всеки евентуален рецесионен спад ще бъде кратък и относително плитък поради безпрецедентно силния пазара на труда.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени