Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поскъпва с близо 8% към 147 евро за мегаватчас

Снимка: Алами/Ройтерс

Газът в Европа поскъпва стабилно за втора поредна сесия на търговия, тъй като ниските зимни температури на стария континент ще започнат да водят до намаляване на запасите на синьо гориво в газовите хранилища.

Към 17.00 часа българско време газовите фючърси на нидерландския хъб TTF с доставка през януари 2023 г. поскъпват с 8% към 147 евро за мегаватчас. По-рано през днешната търговия те дори нараснаха до 149,75 евро/MWh за пръв път от 14-октомври насам.

В рамките на отминаващия месец ноември газовите TTF фючърси поскъпнаха с близо 18% , а от началото на годината - с близо 52%.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Газохранилищата в ЕС бяха пълни на 93,62% към 28-и ноември, според данни на Gas Infrastructure Europe, като това представлява постепенно слабо понижение на тяхната запълняемост за пореден ден от последната десетдневка на настоящия месец, след като преди това те бяха запълнени на над 95,5%.

За поскъпването на синьото гориво влияние оказват и проблеми с норвежкото находище Troll и с терминала Barrow North в Обединеното кралство.

"Газпром" пък продължава да доставя газ за Европа през Украйна, като в началото на седмицата руският енергиен гигант заяви, че е решил да не намалява доставките на газ за Молдова, но същевременно си запазва правото да намали или дори да прекрати доставките, ако Кишинев не успее да извърши договорените плащания.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна