Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с над 2% след рязък спад на складовите петролни запаси в САЩ

Петролните фючърси поскъпнаха за кратко с над 3%, след като Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) отчете солиден спад на складовите запаси на суров петрол с цели 12,6 млн. барела до 419,1 млн. барела през седмицата до 25-и ноември.

Запасите от суров петрол в центъра за доставка "Кушинг", Оклахома, пък паднаха с 415 000 барела за последната седмица до 24,3 млн. барела.

В същото време обаче, данните на EIA показват седмично увеличение на складовите запаси на бензин с 2,8 милиона барела и на петролни дестилати, включващи горивото за отопление и дизел - с 3,5 милиона барела.

Степента на използване на капацитета на петролните рафинерии пък скочи с 1,3 процентни пункта спрямо предходната седмица, достигайки 95,2%, което отчасти обяснява и рязкото намаление на складовите запаси на суров петрол.

След първоначалното рязко поскъпване на суровия петрол с над 3% последва ограничаване на част от неговия растеж, като към 18.00 часа българско време януарските фючърси на петрол Брент нарастват с 2,5% малко над нивото от 85 долара за барел, докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол WTI - с 2,4% точно над 80 долара за баел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Едно по-рязко поскъпване на петрола изглежда ограничено с оглед на очакваната важна среща на картела "ОПЕК +" по-късно тази седмица (на 4-и ноември). ОПЕК и нейните съюзници, начело с Русия, се очаква да запазят настоящите съвместни производствени нива на петрол. Въпреки това все още не е постигнат консенсус, като по-нататъшните съкращения на производството все още са на масата, посочват някои анализатори.

Според последно проучване на агенция Ройтерс, цените на петрол Брент ще се задържат над нивото от 100 долара до края на 2022 г., тъй като предстоящата забрана от ЕС на руския петрол предизвиква несигурност относно предлагането, но ще се понижат през следващата година с оглед на преобладаващите опасения за световната икономика.

Проучване сред 38 икономисти и анализатори показва, че се очаква референтният суров петрол Брент да струва средно $100,50 за барел тази година и $93,65 през 2023 г., което е малко по-ниско от прогнозите през октомври за средни цени съответно от $101,10 и $95,74 за барел.

Прогнозите за американският суров петрол WTI пък са, че той ще струва средно 95,56 долара за барел през 2022 г. и 87,80 долара през следващата година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна