Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поскъпна над 150 евро за мегаватчас

Снимка: balkangashub.bg

Газът в Европа поскъпва за трети пореден ден на търговия, достигайки за кратко нива около 165 евро за мегаватчас за пръв път от 13-ти октомври насам.

Към 12.00 часа българско време фючърсите на нидерландския газов TTF с доставка през януари 2023 г. поскъпват с 4% към 153 евро за мегаватчас, след като през ноември европейският газ поскъпна с над 20% заради очакванията за понижаване на температурите с оглед на настъпващата зима, което да увеличи консумацията и да намали запасите в газовите хранилища на стария континент.

Цените на газа са повече от четири пъти по-високи от нормалното за това време на годината, подклаждайки инфлацията и във вреда на икономиките.

Хранилищата в ЕС са запълнени средно на 93,19% към 29-и ноември, според последни данни на Gas Infrastructure Europe (GIE), след като към средата на ноември те бяха запълнени на нива над 95,5%.

Температурите в цяла Европа вероятно ще се понижат този месец след сравнително мекото време през ноември и температурите могат да се окажат по-ниски от средните за периода, според Maxar Technologies Inc. и Marex.

Една по-сурова зима може да изложи континента на по-нататъшни свивания на газовите доставки, след като Русия прекъсна по-голямата част от газовия поток през лятото. Втечненият природен газ (LNG) помогна за попълването на липсващите доставки и на хранилищата, но запасите започват да намаляват.

Търсенето на газ за производство на електроенергия също така може да получи допълнителен тласък от лошите ветрови условия. Прогнозите за времето сочат умерен до нисък потенциал за вятърна енергия за Обединеното кралство, континентална Европа и Северните страни през следващите две седмици.

За поскъпването на синьото гориво влияние продължава да оказват и проблеми с норвежкото находище Troll и с терминала Barrow North в Обединеното кралство.

"Газпром" все още продължава да доставя газ за Европа през Украйна, макар и в намалени количества, като в началото на седмицата руският енергиен гигант заяви, че е решил да не намалява доставките на газ за Молдова, но същевременно си запазва правото да намали или дори да прекрати доставките, ако Кишинев не успее да извърши договорените плащания.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Европейските лидери продължава да призовават потребителите да пестят енергия в опит да преминат през зимата. Европейският континент също така се опитва да ускори инфраструктурата, за да получава повече LNG, като се очаква Германия да подготви първите си терминали за внос още този месец. Но ако застудяването удари и Азия, търсенето в азиатския регион може да нарасне и да засили конкуренцията за газови товари, което има потенциал да повиши цените.

Засега апетитът на Китай за LNG е ограничен на фона на охладената икономика и високите международни цени, като вносът на LNG е намалял с 22% до октомври.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна