Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ристо Трайковски е сред номинираните за „Лекар на годината“ на тазгодишните награди „Даниела Сеизова – в името на живота“

3
„Даниела Сеизова - В името на живота“ на Фондация „Български пациентски форум“
Снимка: Нели Куртева

Д-р Ристо Трайковски от Специализираната очна болница „Пентаграм“ е сред номинираните за тазгодишните награди „Даниела Сеизова – в името на живота“ в една от най-престижните категории - „Лекар на годината“

Повод за номинацията му е грижата за трансплантираните пациенти. От години офталмологът участва в различни инициативи, насочени към хора с диабетна ретинопатия (усложнение на захарната болест, която заема първо място като причина за слепота във възрастовата група между 20 и 70 г.).

Специализира и в трансплантация на роговицата, която се налага при пациенти с кератоконус (заболяване, при което роговицата изтънява, изпъква напред и добива конична форма), увреждания на роговицата след операция на перде, травми и наследствени заболявания на роговицата. Помътняването на роговицата е една от най-често срещаните предотвратими причини за слепота в света. Сложната процедура, която се справя с този проблем, се нарича  пенетриращата кератопластика. При нея на засегнатия пациент (реципиент) се присажда роговица от трупен донор, взета от сертифицирана очна банка. При успешна операция постепенно окото възвръща прозрачността си и пациентът проглежда отново.

Организатор на ежегодното събитие „Даниела Сеизова – в името на живота“ е „Български пациентски форум“.

Предстоят наградите „Даниела Сеизова – В името на живота” на Федерация „Български пациентски форум”


Д-р Ристо Трайковски е завършил медицина в България през 2007 г. Специализирал е Офталмология в Токуда Болница София. През декември 2013 г. успешно полага изпит за специалност. Същата година става част от екипа на СОБАЛ "Пентаграм", където е и до днес. Професионалните му интереси са в областта на хирургията на Предния Очен Сегмент и Рефрактивната хирургия. Има завършени квалификационни курсове по Контактна корекция с торични и мултифокални контактни лещи; Ултразвукова диагностика в офталмологията; Рефрактивна хирургия; Витреоретинална хирургия; Трансплантация на роговицата.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна