Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популистки шарлатани и левичари са против еврото

Николай Василев, бивш министър на икономиката

2
Николай Василев, бивш министър на икономиката
Снимка: dir.bg

Теоретично има реален шанс, ако поредица от правителства достатъчно бързо "оплескат нещата" в държавата или пък се появят популисти, на които "не им дреме" за валутния борд, да бъде променен закона в Народното събрание, с което борда да бъде премахнат и тогава всички се връщаме директно в 1996 година, когато България изпадна в хиперинфлация. Влизането в еврозоната, е като да сме завършили гимназия, взели сме диплома, правим докторат и тогава няма кой да ни отнеме придобитите документи. Ето така според Николай Василев, бивш министър на икономиката, може да бъде отговорено на въпроса защо трябва да влезем в еврозоната възможно най-бързо. 

Според Василев, всички доводи срещу приемането на еврото идват от две групи хора. Първите са левичари и популистки настроени шарлатани. Вторите са десни икономисти реформатори, които често звучат смислено, казва Василев. Той дава пример с твърдението, че сега, докато имаме перспектива за влизане в еврозоната, държавата що-годе спазва някаква финансова дисциплина, а когато вече сме част от еврозоната, дисциплината ще изчезне. И те са прави, съгласен е Василев, но пита дали заради хипотетични рискове, трябва да останем завинаги там където се намираме сега. В условията на валутен борд, без да сме част от еврозона, популистите които ни управляваха издъниха финансовата стабилност на страната, обобщи Николай Василев. 

Във видео бизнес подкаста "Какво могат парите?" по DIR.BG със Стефан Кунчев, Николай Василев отговори защо Румъния, Унгария, Чехия и Полша не бързат за еврозоната, а ние да, както и трябва ли да има национален референдум за влизане в еврозоната.

Николай Василев ще бъде модератор на панела "Еврозоната - перспективи за финансова стабилност и икономически растеж" в бизнес конференция организирана от Dir.bg на 9 декември в SOFIA EVENT CENTER. Форумът "България в Еврозоната - предимства и възможности" ще бъде открит от президента Румен Радев.

*БНР е медиен партньор на събитието


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени