Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският енергиен регулатор призова потребителите да спазват целта за газови икономии от 20%

Снимка: Алами/Ройтерс

В четвъртък шефът на германския енергиен регулатор призова потребителите да се придържат към целта за икономия на газа от 20%, за да може страната да премине през зимата без сътресения, тъй като съкращенията от страна на домакинствата и промишлеността остават до голяма степен непроменени, съобщава Ройтерс.

Потреблението на газ за домакинствата и бизнеса е намаляло с 16% през миналата седмица въз основа на съответната средна стойност за периода 2018-2021 г., докато индустрията е направила икономии от 26%, посочи шефът на енергийния регулатор на Германия Клаус Мюлер.

Междувременно финландският енергиен орган заяви, че се е увеличил рискът от кратки прекъсвания на електрозахранването във Финландия поради несигурността в местното производство и чуждестранния внос.

Националният мрежов оператор Fingrid също така предупреди за потенциални прекъсвания на електрозахранването тази зима, което се дължи отчасти на несигурността около началната дата на новия ядрен енергиен реактор Olkiluoto 3.

Проблемите във Финландия се допълват от факта, че съседна Швеция, голям износител на електроенергия, планира да изключи най-големия си ядрен реактор Oskarshamn 3 за поддръжка от 9 декември до 18 декември, докато реакторът Ringhals 4 остава изключен до 31 януари 2023 г.

Операторът на електрическата мрежа Fingrid в момента се бори да намери начини да пести електричество, точно като останалите европейски държави, след като Финландия прекъсна руския внос на електричество, газ и петрол.

Fingrid, която оценява пиковото потребление от 14 400 мегавата (MW) тази зима, каза в отделно изявление, че потребителите са намалили консумацията на енергия с 9% през ноември в сравнение с година по-рано.

Бизнесът и участниците от публичния сектор с комбиниран максимален гъвкав капацитет от около 200 MW се съгласиха на доброволна основа да намалят потреблението на енергия, ако е необходимо, за да избегнат планирани прекъсвания на електрозахранването.

И Франция може да се сблъска с "няколко дни" през тази зима, когато недостатъчното снабдяване с електричество може да означава прекъсване на електрозахранването, заяви ръководителят на френския енергиен регулатор RTE в четвъртък, докато правителството информира местните власти как да се справят с евентуални прекъсвания.

"Ситуацията крие рискове, но човек не трябва да мисли, че прекъсванията на електрозахранването са неизбежни", посочи Ксавие Пехачик пред радио France Info, предаде Ройтерс.

Правителството на Словакия пък ще ограничи цените на енергията за домакинствата през следващата година чрез субсидии на стойност 6 млрд. евро и договор с основния доставчик на електроенергия в страната, казаха правителствени служители в четвъртък.

Правителствените мерки ще запазят цените на електроенергията за домакинствата непроменени, докато цените на природния газ и отоплението ще се повишат с 15%, каза на пресконференция премиерът Едуард Хегер.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!