Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промишлената активност в САЩ се сви през ноември за пръв път от май 2020 г.

Промишлената активност в САЩ се сви през ноември за пръв път от май 2020 г. насам, което е в подкрепа на очакванията за възможна, макар и мека икономическа рецесия, показват данни на Institute for Supply Management (ISM).

Индексът ISM, измерващ активността в промишлеността, се понижи през ноември до 49,0 пункта от 50,2 пункта през октомври, като това представлява първо понижение на индекса под важното ниво от 50 пункта (водораздел между бизнес експанзията и свиването) от май 2020 г. насам, когато икономиката на САЩ започна предпазливо да се възстановява от първата вълна на коронавирусната пандемия.

В същото време обаче индексът, измерващ само промишленото производство, остана над нивото от 50 пункта, въпреки че се понижи до 51.5 пункта през ноември от 52,3 пункта месец по-рано.

Индексът на новите промишлени поръчки спадна рязко до 47,2 от 49,2 пункта, докато индексът, измерваща заетостта в промишлеността, спадна до 48,4 от 50 пункта, което е знак за съкращаване на работни места.

Междувременно ценовият натиск продължи да намалява за осми пореден месец, като ценовият ISM индекс падна през ноември до 43,0 пункта от 46,6 пункта през октомври, което е знак за намаляване на цените (индекс под важното ниво от 50 пункта) и би трябвало да насърчи купувачите. Това е нова добра новина за Федералния резерв на САЩ, който вече отчита първи сигнали за разхлабване на инфлационния натиск след поредицата агресивни повишение на основната американска лихва.

"Производственият сектор в САЩ започна да се сива, като промишленият PMI индекс е на най-ниското си ниво от началото на възстановяването от коронавирусната пандемия. Тъй като участниците в проучването съобщават за намаляване на нивата на нови поръчки през предходните шест месеца, съставният индекс за ноември отразява подготовката на компаниите за бъдещо по-ниско производство", посочи Тимъти Фиоре, председател на Института за управление на доставките (ISM).

Малко по-рано днес агенцията S&P Globul също отчете понижение на нейния промишлен PMI индекс за САЩ през ноември до 47,7 пункта от 50,4 пункта през октомври, като това е най-ниското ниво от юни 2020 г. насам.

Търсенето в Съединените щати и в чужбина беше потиснато от нарастващите разходи за живот, страховете, предизвикани от възможни увеличения на лихвените проценти, както и задаващата се рецесия, която накара компаниите да намалят производството "със скорост, невиждана от световната финансова криза преди повече от десет години", коментира проучването агенцията S&P Globul.

"Докато притесненията по веригите на доставки продължават, особено във връзка с локдауните в Китай, притесненията на компаниите все повече се отдалечават от страната на предлагането към фокусиране върху по-мрачните перспективи за търсенето, което означава, че бизнес настроението остава сред най-мрачните, наблюдавани през последното десетилетие", отбеляза главният бизнес икономист S&P Globul - Крис Уилямсън.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна