Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири осиротели лъвчета при бомбардировките в Украйна пристигнаха благополучно в Минесота

Осиротели лъвчета в Украйна бяха успешно превозени до САЩ
Снимка: International Fund for Animal Welfare

Четири осиротели лъвчета, които оцеляха при бомбардировки и атаки с дронове в Украйна, пристигнаха благополучно в The Wildcat Sanctuary (убежище за диви котки) в Сандстоун, Минесота тази седмица, съобщава CNBC.

Три женски малки, Стефания, Леся и Прада, и едно момче на име Тарас предприеха 36-часово пътуване от Украйна до зоологическата градина в Познан в Полша, където прекараха около месец във възстановяване и чакане на разрешение да отлетят за САЩ.

След това малките предприеха деветчасов полет от Варшава, Полша до Чикаго тази седмица. След като преминаха митница и изминаха 8 часа, пътувайки с кола от Чикаго, малките пристигнаха след полунощ в The Wildcat Sanctuary, според Мелани Махоуни, говорител на Международния фонд за хуманно отношение към животните, който си партнира с убежището за диви котки по отношение на тяхното спасяване.

Мисия по транспортирането на лъвчетата от Украйн през Полша до САЩ

Съобщава се, че три от малките - Тарас, Стефания и Леся - са били намерени в картонена кутия на гара в Одеса, Украйна. Четвъртото малко лъвче – Прада беше предадено в картонена кутия на група за спасяване на диви животни в Киев. Условията на тяхното предаване са неясни, тъй като се смята, че са били трафикирани чрез незаконна търговия с екзотични домашни любимци в Европа, каза Махоуни.

"Почти всеки вид голяма котка трябва да преодолее нарастващия списък от заплахи за съществуването им в дивата природа, по-специално нарастващото търсене на търговията с екзотични домашни любимци", каза Мередит Уитни, мениджър на програмата за спасяване на диви животни в международния фонд. "Ние работим с Big Cat Sanctuary Alliance и организации като The Wildcat Sanctuary, за да спрем експлоатацията на големи котки в САЩ и по света".


Убежището за диви котки, което се грижи за около 300 големи котки, и международният фонд работиха с фондацията на семейството на Андрю Сейбин, която намери фирма, която може да докара малките до САЩ и който помогна за заплащането на полета.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна