Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечебното заведение има нужда от нов транспортен инкубатор

Детската болница "Иван Митев" получава от "Българската Коледа" безценна апаратура за новородени

Апарат за диализа на новородени и апарат за дигитално изследване на очните дъна при недоносените деца са сред придобивките от благотворителната кампания

Детска болница "Проф. д-р Иван Митев" в София
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Българската Коледа" помага на пациентите и персонала на Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Иван Митев" в София. Благодарение на благотворителната инициатива, на лечебното заведение до момента са дарени апарати за различни отделения, които дават шанс за живот на децата и подобряват тяхната диагностика, проследяване и лечение.

Клиниката по детска нефрология и хемодиализа вече разполага с безценен апарат за хемофилтрация на новородени, разказва началникът на клиниката доц. Мария Гайдарова.

"Дава възможност на малки бебета, включително недоносени, с тегло над 2 кг. и бъбречна недостатъчност, да бъдат диализирани – нещо, което не беше възможно до момента."

доц. Мария Гайдарова

Вече има 5 деца, които се лекуват с този апарат. Така се повишава шансът де да преодолеят острия си проблем, свързан с невъзможността бъбреците да функционират.

Доц. Гайдарова подчертава, че това е единственият апарат, с който може да се осъществи диализа на толкова малки деца и това им дава голям шанс за живот.

Уреди, закупени със средства от "Българската Коледа", са дарени и на Клиниката по неонатология.

доц. Ралица Георгиева

"Имаме получени монитори за новородени деца, които са изключително полезни, тъй като с тях се следят непрекъснато жизнените функции – сърдечна честота, дихателна честота, кръвно налягане, насищане на кръвта с кислород", пояснява доц. Ралица Георгиева, която е началник на неонатологичната клиника.

В клиниката разполагат още с апарат за дигитално изследване на очните дъна при недоносените деца, който също е придобивка от кампанията "Българската Коледа".

Детската болница "Иван Митев" има традиционно партньорство с благотворителната инициатива. Неонатолозите имат нужда от нов транспортен инкубатор, тъй като качеството на транспорта е от особено значение за лечението и живота на новородените.

д-р Мила Байчева

Дарителската инициатива "Българската Коледа" е подпомогнала осъвременяването на ендоскопските процедури, които са основни в детската гастроентерология, изтъква д-р Мила Байчева, началник на Клиниката по гастроентерология.

"Обновяването на нашите техники, свързани с ендоскопска и ехографска апаратура, ще продължи. Ние търсим начини и за инвестиции от страна на принципала на болницата – Министерство на здравеопазването, но и "Българската Коледа" и други подобни дарителски инициативи биха могли да подпомогнат това."

Снимки в публикацията: СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени