Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОАЕ и Украйна започват преговори за двустранно търговско споразумение

Обединените арабски емирства и Украйна обявиха в понеделник намерението си да започнат преговори по двустранно търговско споразумение, което се очаква да приключи до средата на следващата година, съобщиха от министерството на икономиката на ОАЕ, предаде Ройтерс.

Агенцията напомня, че ОАЕ се опитва да остане неутрална във войната Русия - Украйна въпреки натиска на Запада върху производителите на петрол от Персийския залив, които са членове на "ОПЕК +", да помогнат за изолирането на Москва.

Държавният министър на външната търговия на ОАЕ Тани бин Ал Зейуди и министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко подписаха съвместно изявление относно преговорите за т.нар. "Всеобхватно споразумение за икономическо партньорство" (CEPA), съобщиха от министерството.

Това ще бъде първата подобна сделка на ОАЕ с европейска държава след повече от 3 милиарда долара за инвестиции и търговия, ОБЕЩАНИ по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в държавата от Персийския залив през февруари 2021 г.

"За нас Украйна е ключов търговски партньор. Потенциалът за растеж и инвестиции беше висок преди цялата геополитическа ситуация; смятаме, че е време да тласнем нещата напред", каза пред Ройтерс Тани бин Ал Зейуди, държавен министър на външната търговия на ОАЕ.

Непетролната търговия между ОАЕ и Украйна възлизаше на малко над 900 милиона долара през 2021 г., което беше увеличение с близо 29% спрямо предходната година и с 12% повече в сравнение с 2019 г., според данни на ОАЕ.

Разговорите вероятно ще се съсредоточат върху възможностите за разширяване на търговията в сектора на услугите и върху продоволствената сигурност, където ОАЕ, като търговски център, бележи тласък. Украйна е основен доставчик на зърно за Близкия изток, посочва Ройтерс.

В изявлението на министерството се казва, че търговското споразумение с Украйна ще отвори достъп до нови пазари в Азия, Африка и Близкия изток за украинската селскостопанска и промишлена продукция.

"Това не само ще донесе добавена стойност на ОАЕ, но и на Украйна“, посочи Ал Зейуди пред Ройтерс.

ОАЕ подписаха споразумения за свободна търговия с Индия, Израел и Индонезия тази година, целящи да изградят позицията на емирствата като глобален търговски и логистичен център във време на нарастваща конкуренция от страна на Саудитска Арабия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени