Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови руски въздушни удари срещу Украйна

Киев, 10 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник Русия изстреля нов залп от ракети срещу Украйна, което накара хората да се насочат към бомбоубежищата в цялата страна, докато противовъздушната отбрана влезе в действие, съобщава Ройтерс.

Сирените за въздушна тревога завиха в столицата Киев заради това, което украински официални лица описаха като нова вълна от руски ракетни удари след началото на инвазията на 24 февруари.

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската канцелария на Украйна, съобщи, че руските сили са извършили няколко ракетни атаки в цялата страна. Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат потвърди атаките в множество райони, като предупреди, че може да бъде нанесена нова вълна от въздушни удари в следващите часове.

Няма незабавна информация за щети или жертви, но официални лица, цитирани от украинските медии, казаха, че експлозии могат да бъдат чути над главите им в някои райони, тъй като системите за противовъздушна отбрана са влезли в действие.

Съобщава се за ракетни удари в столицата Киев, в Сумска област, Николаев и Одеса, според местните власти, като в редица райони има сигнали за въздушна тревога.

Ръководителят на администрацията на украинския президент Андрий Ермак посъветва сънародниците си да останат в бомбоубежищата.

"Не пренебрегвайте предупрежденията за въздушна тревога, ние ще отвърнем на удара“, написа Ермак в своя Telegram Channel.

Руските сили все по-често се насочват към украински енергийни съоръжения през последните седмици, причинявайки големи прекъсвания на електрозахранването с настъпването на зимата, тъй като Москва се сблъсква с неуспехи на бойното поле.

Украйна току-що се беше завърнала в понеделник към планираните прекъсвания на електрозахранването, вместо към аварийните прекъсвания, след като претърпя мащабни руски ракетни удари на 23 ноември, най-лошите атаки срещу енергийната инфраструктура, започнали от началото на октомври, отбелязва Ройтерс.

Новите руски въздушни удари съвпадат с въведения от Запада таван върху цените на руския петрол по море.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна