Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да подадеш приятелска ръка, без да търсиш показ

Летните наводнения в Карловско
Снимка: архив, БГНЕС

Наскоро на книжния пазар се появи един "Капан за акули", съвременен роман, роден в безвремието на пандемията, която преживяхме, политически трилър, с всичките проблеми на деня и света, с познатите персонажи – акули, за които все пак някога ще щракне капанът.

Първото представяне на книгата в Пловдивския драматичен театър беше необичайно, оцвети го идеята на автора Диян Никифоров, дългогодишен радиожурналист, да дари на всеки своя първи роман и да покани гостите да отделят средства, в помощ на страдащ човек.

Присъстващите, учени, писатели, артисти, художници се отзоваха щедро, доброто стигна навреме. Така мина тези дни и втората премиера в Софийския университет. Авторът отново дари книгата си и призова да помогнем в едно от най-пострадалите карловски села, пометени от невиждания есенен порой.

Вълнуващ беше разказът му от първо лице – екипът на Радио Пловдив е бил в епицентъра на злото, преживял лично трагедията на хората, загубили за минути граденото цял живот. И отзивът беше спонтанен, щедър, сигурно събраната сума ще е капка в мътните води на пороя, но е човешки знак за съпричастие , докато дойде обещаната, още чакана помощ от държавата.

Така оцениха и с искрени думи подкрепиха идеята на автора и професорите Георги Фотев, Анна Топалджикова, Николай Михайлов, Даринка Караджова, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, затрогващо беше вълнението, с което прие вестта и госпожа Славка Червенкова, кмет на селото. Тя най-добре ще насочи дарените пари.

Разлиствам отново романа на Диян Никифоров, препрочитам последните страници и там отново ме посреща авторското стремление да бъдем човеци, особено в труден момент. Видях и с очите си как идеята да дариш за добро, заразително свърза, сближи и всички на премиерата, как отключи съпричастие и щедрост. Нещо повече, подсказа най-човешкото: да дариш добро, без да търсиш отражението си под прожекторите, без да обявяваш на глас призиви, акции от време на време.

Авторът не веднъж, и в другите си книги подсеща, че можеш да подадеш приятелска ръка без да чакаш, без да търсиш показ. Ето в тази запомняща се вечер нямаше камери, микрофони, самият той искрено изрече желанието си лично да помогне, убеден, че и всеки от нас би сторил това. И още - светлата идея да дариш за добро, подсказа един нов, по-пряк, по-прав път, който може да измине една книга до хората.

А романът "Капан за акули" е великолепен, съвременен трилър, преактуален с вълчите нечовешки страсти, с пластично изградените образи, и на добрите, и на лошите, интригуващ и с неочаквани обрати, а и с едно образно пътуване до всички краища на земята. Една книга, така написана, така дарена, ще стигне пряко до сърцето на читателя и не просто ще се чете, тя ще се преживее!                                                                                                                                                                                                                                

                                                                                                                                                                                                   Автор: Божана Димитрова
По публикацията работи: Екип БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени