Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският регулатор обвинява Deutsche Bank и Rabobank в картел за търговия с държавни облигации

Rabobank и Deutsche bank

Банките Deutsche Bank и Rabobank бяха обвинени във вторник от антитръстовите регулатори на ЕС в участие в картел за държавни облигации, като това е последният ход срещу сектор, който натрупа милиони евро глоби за различни нарушения на конкуренцията, предаде Ройтерс.

Европейската комисия, която може да глобява компании с до 10% от глобалния им оборот за нарушения на антитръстовото законодателство, каза, че е изпратила до банките обвинителен лист, известен като изложение на възраженията.

Органът за наблюдение на конкуренцията на ЕС каза, че двете банки са координирали стратегии за ценообразуване и търговия с деноминирани в евро държавни облигации, "SSA облигации" (всички наднационални, суверенни, подсуверенни, правителствени, квазиправителствени и агенционни облигации или дългови инструменти, независимо от структурата, валутата или кредитното качество), покрити и държавно гарантирани облигации в периода между 2005-2016 г.

В обвинените се казва, че някои от техните търговци са общували главно чрез имейли и онлайн "чат стаи".

"За да функционира ефективна конкуренция, от основно значение е икономическите оператори да определят цените си независимо. Гражданите трябва да могат да вярват, че финансовите институции не прилагат практики, които ограничават конкуренцията на пазарите за търговия с облигации", заяви ръководителят на антитръстовия отдел на ЕС - еврокомисар Маргрете Вестагер.

Rabobank заяви, че си сътрудничи с Комисията и отказа допълнителен коментар. Deutsche Bank пък посочи, че не очаква никакви санкции, с което се предполага, че тя може да е уведомила властите за картела.

"Deutsche Bank проактивно сътрудничи на Европейската комисия по този въпрос и в резултат на това получи условен имунитет. В съответствие с насоките на Европейската комисия Deutsche Bank не очаква финансова санкция", каза германският кредитор.

Банките могат да се защитят при закрити врата и писмено, преди Комисията да вземе окончателно решение.

През последните години изпълнителната власт на ЕС наложи глоби от милиони евро на около дузина банки за манипулиране на референтни индекси и участие в различни картели за търговия на финансови инструменти.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна