Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна работното посещение на българския дипломат №1 в РСМ

Николай Милков - външен министър на България
Снимка: БГНЕС, архив

Започна работното посещение на министъра на външните работи на България Николай Милков в Република Северна Македония (РСМ), предаде БТА.

На среща с представители на българската общност в страната вчера той потвърди готовността на България и правителството да съдействат за защита на правата на гражданите на Северна Македония с българско национално самосъзнание. Акцент в разговора беше и сътрудничеството по различни проекти, както и усилията за създаване на по-добра атмосфера в двустранните отношения между двете държави и преодоляване на говора на омразата.

Днес българският министър на външните работи Николай Милков и министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи ще открият бизнесфорум в Скопие, договорен по време на срещата им в рамките на българското председателство на Централно европейската инициатива, след което заедно ще участват в отбелязването на деня на Св. Климент Охридски, който в Република Северна Македония е на 8 декември. Климент Охридски е една от личностите,  които през 2019 г. съвместната историческа комисия предложи на правителствата на двете държави да бъдат отбелязвани съвместно.

В Скопие Николай Милков ще се срещне с председателя на парламента на Северна Македония Талат Джафери. Българският външен министър ще посети и Института за слухова, речева и гласова рехабилитация, където по проект на стойност 22 300 евро, финансиран със средствата на програмата на Република България "Помощ за развитие" за 2021 г., с основна цел осигуряването на напълно оборудван кабинет за аудиометрия, е закупен единственият по рода си в Северна Македония клиничен аудиометър.  Уредът се използва за преглед и установяване на различни разновидности на вербална патология при деца и възрастни.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна