Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша с "да" от САЩ за 116 танка "Ейбрамс", приема ракети "Пейтриът" от Германия

Танкове M1A1 "Ейбрамс" на учение в Латвия, 26 март 2021 г.

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на Полша на 116 танка M1A1 "Ейбрамс" и друго оборудване на стойност до 3,75 милиарда долара, предаде БТА.

Съобщението идва само няколко месеца, след като Полша получи разрешение да закупи 250 танка M1A2 на същия производител - "Дженерал дайнамикс".

Сега Полша ще може да избере да закупи комбинация от двете версии на танка, тъй като тя се стреми да модернизира армията си и да се приспособи към новите геополитически реалности след нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Пакетът включва машини за възстановяване на излезли от строя танкове, осем мостопоставачи, както и други машини. Освен това ще бъдат предоставени хиляди единици модерни боеприпаси, включително бронебойни снаряди, резервни части и техническа поддръжка, заяви министерството на отбраната на САЩ.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона уведоми Конгреса за възможната продажба снощи.

Въпреки одобрението на Държавния департамент, уведомлението не означава, че е подписан договор или че преговорите са приключили, посочва Ройтерс.

Междувременно полският министър на отбраната Мариуш Блашчак съобщи, че страната ще приеме зенитни комплекси "Пейтриът" от Германия, макар че по-рано призова Берлин да ги изпрати на Украйна, предаде БТА.

"След разговор с германския министър на отбраната с разочарование приех решението да бъде отказана подкрепа на Украйна", каза Блашчак в Туитър.

Говорител на германското министерство на отбраната посочи, че двете страни са имали "добра дискусия по офертата на Германия за разполагане на германски системи "Пейтриът" в Полша и са постигнали принципно съгласие".

Той добавил пред АФП, че сега на техническо ниво се обсъжда възможното местоположение за разполагане и необходима инфраструктура.

Берлин предложи на Варшава разполагане на произведените в САЩ системи "Пейтриът" след експлозия с две жертви в полско село, като се смята, че това е станало в резултат на заблудена ракета на противовъздушната отбрана на Украйна.

Вчера Полша получи първата доставка на танкове и гаубици от Южна Корея. Двамата приветстваха бързото изпълнение на сделката, която двете страни сключиха през лятото – няколко месеца след началото на войната в съседна Украйна.

Президентът на Полша Анджей Дуда и министърът на отбраната Мариуш Блашчак бяха на полското военно пристанище Гдиня, което се намира на балтийското крайбрежие, по случай пристигането на първите десет танка от типа „Черна пантера К2“ и на 24 гаубици тип „Буря К9“.

Сделката със Сеул е на стойност 5,8 милиарда долара.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна