Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо понижение на индустриалното производство в Германия през октомври

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалното и промишленото производство в Германия отбелязаха по-сдържано от очакваното понижение през октомври след добър отскок месец по-рано, показват данните немската федерална статистика Destatis.

Общото индустриално производство, включващо промишленото и енергийното производство, както и строителството, се сви през октомври с 0,1% спрямо септември, когато обаче нарасна с 1,1% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,6%), докато очакванията на икономисти и анализатори бяха за доста по-солиден спад с 0,6 на сто.

Спрямо година по-рано индустриалното производство през октомври остана без промяна след ръст с 3,1% през септември.

Промишленото производство (изключвайки енергийното производството и строителството) се понижи през октомври с 0,4%, като производството на потребителски стоки се сви с 1,9%, но производството на капиталовите стоки нарасна с 1,4 на сто.

В същото време енергийното производство спадна със 7,6% спрямо септември, докато строителство нарасна с цели 4,2 на сто.

За разлика от слабото понижение на производството в индустрията като цяло, производството в енергоемките промишлени отрасли спадна през октомври с 3,6% на месечна база и с цели 12,6% спрямо октомври 2021 г., което потвърждава негативното влияние на високите енергийни цени върху германската промишленост.

През последните месеци производственият сектор на Германия изпитва затруднения със слаби поръчки поради отслабването на търсенето на фона на глобалното икономическо забавяне.

Ден по-рано обаче Destatis отчете солиден отскок с 0,8% на индустриалните и промишлени поръчки през октомври, което сякаш е сигнал, че очакваната рецесия във водещата европейска икономика може да се окаже по-плитка от досегашните прогнози.

Въпреки че заплахата от недостиг на природен газ в индустрията намаля, високите разходи за енергия, повишената инфлация и несигурните икономически перспективи създават затруднения в сектора, посочват икономисти.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна