Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулеба: 31 подозрителни пакета бяха изпратени до украински дипломатически мисии в 15 държави

Дмитро Кулеба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза в сряда, че 31 подозрителни пакета са били изпратени до дипломатически сгради в 15 страни през последната седмица.

"Заплахите към нашите дипломати продължават", посочи Кулеба във Фейсбук. "Измина седмица, откакто украинските посолства и консулства работят в режим на засилени мерки за сигурност, полицейски заграждения, посещения на пиротехнически специалисти и на криминалисти“, каза още той.

Кулеба добави, че през последните два дни съмнителни пакети са пристигнали в украинските посолства в Италия, Полша, Португалия, Румъния и Дания, както и в консулствата в Гданск.

"Общо вече имаме 31 случая в 15 държави: Австрия (1), Ватикана (1), Дания (1), Испания (5), Италия (4), Казахстан (1), Нидерландия (1), Полша ( 6), Португалия (2), Румъния (2), САЩ (1), Унгария (2), Франция (1), Хърватия (1), Чехия (2)“, написа той.

"Обикновено пратките идват от пощенски станции, които не са оборудвани със системи за видеонаблюдение. Нападателите са взели и мерки да не оставят следи от ДНК върху пакетите. Това по-специално показва професионалното ниво на изпълнение на това действие", каза Кулеба и добави:

"Кампанията на терор срещу украинските дипломати, която се провежда в момента, е безпрецедентна по своя мащаб не само в контекста на Украйна, но и в световен мащаб. Не си спомням случай в историята толкова много посолства и консулства на една държава да са били подложени на такива масови атаки за толкова кратък период от време".

Той обаче подчерта, че украинските дипломати ще продължат да работят и няма да бъдат уплашени.




По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени