Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният здравен министър проведе видеоконферентна среща с еврокомисар Стела Кириакиду

Снимка: Министерство на здравеопазването

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев информира еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду за нуждата от ефективно решение на ситуацията с ваксините срещу Covid-19 и сключените от Европейската комисия договори. Това се случи в рамките на видеоконферентна среща, съобщават от МЗ.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев припомни, че от страна на България до Европейската комисия е изпратено писмо по повод на договора с Pfizer, както и общо писмо от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

България продължава да настоява за предоговаряне на условията по договора, сключен между ЕК и Pfizer, за доставка на ваксини за периода 2022-2023 г. Възможните решения са или прекратяване на въпросния договор, или спешна промяна в посока значително намаляване на количествата, предвидени в договора, като се осигури възможността на държавите членки да поръчват реално необходимите им количества.

Ако не се промени или прекрати договорът, сключен между ЕК и Pfizer, или не се гарантира намаляване на количествата с опция за поръчване на реално необходими количества, то предстоящите доставки подлежат на бракуване още от момента на получаване, а това е сериозен бюджетен и репутационен риск не само за България, но и за ЕК, и то в условията на сериозна финансова криза, посочи по време на срещата д-р Асен Меджидиев и подчерта, че това е пореден опит за даване на ясен сигнал към ЕК за необходимостта от намеса.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна