Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме по-добър ресурс за свързане с хората, отколкото хората в Осло, казва експертът

Доц. Михаил Околийски: Нужно е интелектуално усилие, за да не смяташ най-новия телефон за коледен подарък

Дългогодишен експерт в СЗО е гост в подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата как да бъдем щастливи по празниците

5
Доц. Михаил Околийски - експерт в Офиса на Световната здравна организация
Снимка: FB/ Michail Okoliyski

Защо ако гледаш само Ролс - Ройса на съседа си, никога няма да видиш своето щастие - за това разказваме в този епизод на чаша топъл шоколад...

Защо обществото ни реагира така единно в случая с изчезването на Александър от Перник?

Как да постигнем баланс по време на празниците, да открием разковничето на щастието, което ни е убягвало цяла година и да се заредим с положителна енергия, която да ни топли през идващата?

Този епизод е продължение на темата за психичното здраве на българина, за това дали можем да се поставим в обувките на другите, да бъдем по-отзивчиви към хората, които срещаме всеки ден.

Депресията – една егоистична болест

Този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е посветен на малките неща, които ни правят щастливи.


Слушайте епизода тук: 

Гост в епизода е:

 ✅ Доц. Михаил Околийски - експерт в Офиса на Световната здравна организация в България

Доц. Михаил Околийски - експерт в Офиса на Световната здравна организация

От разговора ще научите:


Как по - оптимистично да посрещнем празниците, без да се прекаляваме с очакванията

✅Защо при случая със Сашко от Перник обществото ни реагира толкова единно и положително

✅Как да усетим истинските ценни неща в живота си

✅Пречат ли ни или ни зареждат постовете за равносметки в социалните мрежи по време на коледните и новогодишни празници

✅Как да празнуваме и пазаруваме, без да се форсираме или обвиняваме

✅Кои са най-ценните подаръци за Коледа и нова година

Как да посрещнем празниците с децата и какво пропускаме като възрастни

✅Защо кв."Овча купел" е за предпочитане пред Малдивите

✅Кои са любимите книги на доц. Околийски

✅Щастлива нация ли са българите


✅Кой съм аз и какъв искам да бъда - какъв е пътят

✅Как да интегрираш в себе си своята сянка и своята версия

✅Празниците като време за прошка и прераждане

✅10 мунити в социалните мрежи е здравословно, но не повече

"В случая със Сашко от Перник се почувствах горд - така, както не бях се чувствал от много време като българин. Човешката топлота, с която беше обградена всяка новина около Сашко ми показа, че хората могат да бъдат обединени около една кауза. И си дадох сметка, че това, което ни липсва е кауза, някаква над човешка цел - каквито бяха в миналото влизането в ЕС...", каза за БНР доц. Михаил Околийски - експерт в Офиса на Световната здравна организация.

По думите на доц.Околийски днес сме изпаднали в осъществяване на злободневни цели, слаби като излъчване и търсенето на едно дете с проблем и реакцията на цялата държавата, на институциите и на толкова много доброволци, и после цялата радост, която се появи,  когато Сашко беше открит, вдъхнови много хора...и нацията се обедини, макар и за кратко.

Според експерта причината за това обединение, макар и временно, е липсата на добри новини, на изолацията след пандемията и войната в Украйна сега.

"Хората се чувстват безпомощни как се развиват военните действия...това да се повлияе на един диктатор да спре войната.

Това  форсира хората и възможността те проактивно да постигнат нещо като откриването на Сашко, обедини българите. Това беше късче надежда и радост не само за този баща, но и за всеки един от нас, че въпреки всички трудности, през които минаваме - политическа и икономическа криза, има и опитимистичен вариант за развититето на България", посочи още доц. Околийски.

Според доц. Околийски по всички статистики българинът се определя като изключително нещастен и онеправдан народ. Винаги излъган от историята и съдбата и без гледната точка, че всъщост не сме толкова зле:

"Според наше епидемиологично изследване за честите психични заболявания в България се отчита, че у нас е висок ръстът не толкова на депресиите, колкото на тревожните безпокойства.

И страдаме, защото все се сравяваме с по-богатите държави и народи. А не гледаме, че имаме едно добро ниво на доходи и възможности, които ни дават възможност да живеем прилично.

Идват празници и за да ги прекараме позитивно, е добре да нямаш големи очаквания, другият начин е да слезем от това "виенско колело на материалистичните желания" - да имаме все по-модерни вещи - това е "капан", в който препускаме , а консуматорското поведение няма засищане - то води само до празнота...", каза още експертът. И посъветва:

"Ключът към приятното изкарване по празниците е да се задоволим с дребните неща и най-вече да се радваме на междучовешките отношения. Това е в сърцето на доброто психично здраве - човек ако иска да е щастлив и спокоен, трябва да бъде в хармония с близките си и със себе си.

Нужно е интелектуално усилие, за да не считаш най-новия телефон за коледен подарък. Защото това е "капан на злото", за да се терзае душата и да се тревожи, че трябва да има повече от другия - пари, успехи, вещи, всичко това е суета.

За щастието не е нужно много - нужно е да занеш кой си, къде си, ако това не е твоето място, да работиш в посока да го подобриш, но стъпка по стъпка, без да бързаш да постигнеш някаква лесна цел...", разказа още експертът.

Най-добрият подарък е книгата, смята още той, защото четенето е увличане, влизаш в един друг свят, в който нямаш нужда от скъпи коли и бързи кредити.

Без значение е кой за какъв те мисли и ти не сравняваш с никого - нещо много важно за балансираното психично зраве. Ти ставаш духовен човек и това ни липсва в България - да се смирим, да станем по-духовни.

И още - ние имаме по-добър ресурс за свързане с хората, отколкото хората в Осло - затова и общуването в компания в кв. "Овча купел" е по-ценно от това да си на о- в Малдивите, заяви още доц. Околийски.


Доц. д-р Михаил Околийски -  експерт в Офиса на Световната здравна организация в България от 2014 година насам. Завършил е социална терапия през 1995 г. в Хумболтовия университет в Берлин, а през 1998 г. получава докторска степен от същия университет. В продължение на петнадесет години работи в Центъра за обществено здраве и анализи. Автор е на доклади и публикации, представени в български и международни научни списания. Преподава на студенти в Югозападния университет.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия