Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EDA: Европейските разходи за отбрана надхвърлиха за първи път 200 млрд. евро през 2021 г.

Снимка: eda.europa.eu

Европейските разходи за отбрана надхвърлиха 200 милиарда евро за първи път през 2021 г., съобщи в четвъртък Европейската агенция по отбрана (EDA), като тези разходи представляват 1,5% от брутния вътрешен продукт на 26-те държави членки на EDA, предаде Ройтерс.

Разходите за отбрана са нараснал с 6% спрямо 2020 г. до 214 млрд. евро, съобщи EDA в годишния си доклад за данните за отбраната, като това е най-силният растеж, откакто регионът започна да увеличава военните разходи през 2015 г. след анексирането на Крим от Русия.

Създадена през 2004 г., основната задача на EDA е да подкрепя и улеснява сътрудничеството в областта на отбраната в Европа. Всички страни от ЕС с изключение на Дания са нейни членове.

EDA също така съобщи, че страните с най-голямо увеличение са Италия, Финландия, Гърция и Словения.

"Изявленията на държавите членки след агресивната война на Русия срещу Украйна сигнализират, че увеличенията на разходите вероятно ще продължат през следващите години“, се добавя в доклада на агенцията по отбрана.

Членовете на EDA също така похарчиха повече средства за съвместни поръчки, като те се повишиха до 18% от 11%, въпреки че все още са далеч под целта от 35% за съвместни разходи.

"Разходите сами по себе си не са достатъчни, трябва да го направим по-добре, а това означава да го направим заедно“, каза върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - Жозеп Борел, който е и ръководител на EDA.

На пресконференция на EDA Барозо заяви, че блокът е "готов да финансира увеличаване" на производството на въоръжение, за да се попълнят влошаващите се оръжейни запаси.

"Запасите от оръжия в ЕС, доставени на Украйна, се изчерпват, тъй като европейският военно-промишлен комплекс не е получавал адекватно финансиране от години", обясни Борел.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна