Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезатели на скок дължина са №1 на Балканите

Карамаринов връчва наградата на Топич.
Снимка: БФЛА

Състезателите на скок дължина Милтиадис Тентоглу (Гърция) и Ивана Вулета (Сърбия) бяха определени за номер 1 при мъжете и при жените за 2022 година от Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ).

Церемонията по награждаването на най-заслужилите лекоатлети в региона за годината се състоя в гръцката столица Атина. 

Тентоглу имаше отличен сезон, като спечели титлите на Световното първенство в зала в Белград и на Европейския шампионат в Мюнхен. Той се окичи и със сребро на Световното първенство на открито в Юджийн.

Вулета също взе световната титла в зала, а през август триумфира за втори път в кариерата си и на континенталния шампионат на открито.  

На Балканската лекоатлетическа гала Добромир Карамаринов награди Ангелина Топич (Сърбия) в категорията "Изгряваща звезда на Балканите" за 2022 година.

Карамаринов, който е президент на Европейската атлетика и БФЛА и член на Съвета на Световната атлетика, бе 11 години начело на АБАФ до 2021 година, а в последствие беше избран за почетен председател. 

17-годишната Топич стана бронзова медалистка при жените от Евро 2022 на скок височина и трета на Световния шампионат до 20 години в Кали (Колумбия), а с резултата си от 196 см тя изравни световния рекорд за девойки до 18 години. 

При младежите за номер 1 на Балканите бе избран Исмаил Незир (Турция), който спечели световната титла на 400 метра с препятствия в Кали. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна