Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иглика Горанова: Втрунах се и станах преподавател и разбрах, че с такива млади хора и медийната среда може да стане по-ведра!

Искаме да създадем един по-добър свят, в който да живеем!

Ученици от 125 СУ „Боян Пенев“, членове на Клуба по журналистика и Иглика Горанова са гости в в рубриката на БНР „Младите хора, които ме вдъхновяват“

4
Ученици от 125 СУ „Боян Пенев“ - членове на Клуба по журналистика и Иглика Горанова, преподавател
Снимка: Ани Петрова

"За нас е изключително важно и сме благодарни, че БНР ни подкрепя, за това че сме тук, защото нашите каузи са изключително отговорни - за нас като млади ангажирани хора, за хората, на които протягаме ръка.
Какво ни вдъхновява - това е надеждата за едно по-добро бъдеще. Надеждата, че можем да създадем един по-добър свят. Защото непрекъснато се случват злини и хората си "затварят очите"...", каза за БНР Мария Николова от 125 СУ "Боян Пенев", която заедно със своите съученици и преподавател по български език разказаха за своите добри каузи през годината.
За да направят света ни по-цветен и по-истински, да ни вдъхнат вяра, че бъдещето ще бъде по-светло, по-нормално, по-човечно!
Ученици от 125 СУ „Боян Пенев“ - членове на Клуба по журналистика и Иглика Горанова, преподавател

Кои са те - те са двигатели на многобройни каузи, който реално да помогнат на хората около тях, те са в 10,11 и 12 клас - ученици от 125 СУ „Боян Пенев“ - членове на Клуба по журналистика към училището, който заедно с своя преподавател, ръководител на клуба и наша колежка, дългогодишен журналист в печатните медии - Иглика Горанова, са гости в рубриката на БНР - "Младите хора, които ме вдъхновяват".


Това са: Мартин Ненчов, Исак Стоянов, Далия Щилянова, Мария Николова, Мария Павлова, Маргарита Иванова, Димитър Ризов и Николай Павлов.


Ето техните инициативи досега: Обезопасяване на пешеходната пътека на спирка "Бл.43". Изпращат сигнали до Столична община, район "Младост", "Пътна полиция" към СДВР. Причина е, че зелената светлина е 14 секунди - време, което не е достатъчно да се пресекат двете платна на бул. "Александър Малинов". А се чака около 3-4 минути, за да светне зелената светлина и затова има много инциденти. Учениците живеят в този квартал и често, заедно с по-малките си братя или сестри стават свидетили на катастрофи...
В резултат на усилията на учениците Столична община намаляват в определени часови пояси зелената светлина за колите. А от вчера вече е изпълнено и друго искане на учениците - поставено е видеонаблюдение. Но децата и хората от квартала настояват и за таймер на светофара.


Учениците събират информация за опасните пешеходни зони в София, изследват и европейските практики за безопасно пресичане и движение на колите.


"Правим проучвания как е в другите европейски страни. Свързваме ме се със "Спаси София", с хората им от кв. "Младост", за да ни съветват", посочиха Мартин и Исак.

"Когато тръгваме да правим подписка, ние първо изучаваме законодателството, нормативната база във връзка с конкретния случай. По повод бул. "Ал. Малинов", ние сме наясно, че "полегнал полицай" не може да се сложи. Но на това "чувствително място" настояваме да се постави таймер и видеонабюдение. Защото има възрастни хора, майки с деца, един пешеходец там тръгва като Сървайвър - ако оцелее, оцелее. Имаме и подписка от над 200 души там да се построи надлез, но ако той е като този при спирка "ХМС", няма да има смисъл. Дори ще бъде опасно..Ние сме в едни безумен спор със Столична община колко секунди свети светофара - според нас трябва да е 30 секунди, за да могат пешеходците да преминат безопасно...", каза Иглика Горанова пред БНР.

Младежите и девойките работят по теми свързани с градската среда. И така успяват да принудят СО да изпратят хора и техника и да бъдат почистени пътеките на пазарчето на сп. "Бл. 43":

"Мизерията беше страшна...Боклукът беше такъв, че трябваше да дойдат специалисти от общината...това си беше обществена тоалетна", ...казаха ученици и учител.

По техни инициативи са подменени плочките на спирката на метрото в "Младост 1" и е почистено сметището в с. Делян. Инициативата е на Мартин Ненчов.


По думите на Иглика Горанова, която преди две години се втурва и става преподавател, вдъхновението и мотвацията е взаимна:

"Непрекъснато говорим за "замърсена медийна среда", за това, че 4- та власт не си върши работата, когато започнеш да работиш с млади хора и те започнат да формират едно такова отношение към света и към живота, това ще направи и медийната среда по ведра.

Вече две години с тях правим сайт към Клуба по журналистика:

"Малки са ни каузите, но са в полза на живеещите в кв. "Младост", сподели още Горанова. За нея пък учениците не скриха, че след като тя постъпва в училището, отегчението изчезва и тя ги омагьасва с поезия и доброта и всички те се записват в Клуба по журналистика.

Иглика Горанова и учениците от 125 ОУ

В своята рубрика "Гласът на ученика" в komentator.bg учениците публикувате материали и интервюта. Сред тях са интервю с Тереза Маринова - треньор по атлетика на Далиа Щилянова, която също е член на клуба. Отразяваат културни събития и пишат коментари по важни обществено - значими теми. Коментатори са Исак Стоянов и Димитър Ризов. По културни теми пишат Николай Павлов, Мартин Ненчов.

"Записах се в клуба, за да пробвам нещо ново и да покажем, че ние имаме право на глас, нищо че сме още ученици...", каза Далиа за БНР.

За Исак е важно да си сподели мнението по важни за обществото теми. Той е убеден, че младите хора трябва да имат политическа култура, да бъдат граждански инциативни, да гласуват винаги, да знаят, че всичко това има смисъл.

Според Мартин младите са донякъде наистина са аполитични. Той пише за култура. Исак смята, че историята трябва да се гледа в пълнота - хората не трябва да се делят на харесващи едни национални празници или на други, например...

Ученици от 125 СУ „Боян Пенев“ - членове на Клуба по журналистика

Учениците са убедени, че гласът на младите трябва да се чува, а и те да подтикват други свои съученици, да отворят очите си за добрите каузи.

Не на последно място учениците са възхитени от дейността на доброволчески организации, особено на "Подай ръка". Там най-силно ангажирани са Мария Павлова, Николай Павлов и Исак Стоянов.

Учениците са запленени от това, че Радостин Георгиев, създател на "Подай ръка", е направил напълно прозрачна своята работа в неправителствената организация:

"Това, че хората могат да видят дори къде е отишло едно чорапче, всяко нещо е описано, това води до доверие и нужда да помагаш още повече", казваха учениците. Те ще направят подаръци за деца от списъка на Радостин Георгиев.

 Има много такива кампании и организации, но ние искаме да покажем и рекламираме стойностните такива, които реално помагат", споделиха Димитър и Николай.

"Обществото ни е разделено, създават се групи, без значение какъв е факторът...Това поражда изключително голямо напрежение...Няма я тази обща идея, която да движи обществото...Но тук идваме ние, за да го сплотим, защото хората не мога да живеят сами...", разказаха децата.


"Ние ще надграждаме от тук насетне и от този Клуб ще излязат едни грамотни журналисти. Открих, че те са изключително състрадателни, че искат да привличат и дурги млади хора към своите каузи...", каза Иглика Горанова.

Посланието на учениците: Не бъдете егоисти, не бъдете страхливи да сте различни, не се мръщете, не се оплаквайте постоянно, усмихвайте се, следете кой ви управлява и ги сменяйте, ако не стават, на хората трябва да им пука за всичко и да бъдат по-единни!

училището - то да бъде място, което гради личности!  Ако всеки е ангажиран с добро, то ражда добро - това е и девизът на нашето училище"!, обобщи Иглика Горанова.

Иглика Горанова и учениците от 125 ОУ


Още по темата слушайте в рубриката на БНР - "Младите хора, които ме вдъхновяват".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна