Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярно ли е, че през 2020 г. миграцията е била нулева, както твърди Бойко Борисов?

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

На пресконференцията в централата на ГЕРБ от 7-и декември лидерът на партията Бойко Борисов направи необосновано твърдение, че преди две години, когато той е бил министър-председател, миграция към България не е имало и тя е била "нулева".

Стопкадър от прякото излъчване на пресконференцията във Фейсбук

Твърдение: През 2020 година е имало нулева миграция

По време на брифинг, който се провежда ден преди официалния отказ на Нидерландия и Австрия за присъединяване на България към шенгенското пространство, Борисов коментира мигрантския натиск към страната. В отговор на журналистически въпрос в 15,38 мин. той заявява:

"Преди две години, докато отговарях аз за България, беше нулева миграцията и всички даваха за пример България как се справя с опазването на шенгенските граници." 

Също така, той припомня трагичните инциденти с полицаи в опит да спрат нелегални мигранти от последните месеци. Коментира критично смяната на кадри в МВР от последния редовен вътрешен министър Бойко Рашков. Спира се и на разследването на британската телевизия „Скай нюз“ и западни медии, в което се твърди, че български гранични полицаи стрелят и раняват сирийски гражданин, в опит да влезе от Турция в България.

Какво показва статистиката

Официалната статистика на МВР за незаконната миграция показва, че преди две години, през 2020 година – периодът, за който говори Борисов, са заловени 3486 нелегални мигранти – число, което е далеч от нула.

Мигрантите са задържани на вход на държавната граница, на изход без регистрация и установени във вътрешността на страната. Данните показват, че най-много са тези, хванати вътре в страната, тоест тези, които успешно са преодолели оградата на границата и граничните патрули.

Действително, в сравнение 2022 година, през 2020-а заловените мигранти са около четири пъти по-малко. До 5 декември тази година са задържани 14 794 нелегални мигранти – отново на вход на държавната граница, на изход без регистрация и незаконно пребиваващи в страната.  

Официалната статистика показва, че пикът на мигрантския поток в страната е бил през 2015 година – 30 548 души. През следващите години броят им постепенно спада, като достига най-ниското си ниво през 2019 година – 2184 души. След това тенденцията се обръща и започва повишение, като през 2020 година скокът е близо с 60% в сравнение с година по-рано, а през 2021-ва – с три пъти повече в сравнение с предишната година.


Фронтекс: През 2022 година е на път да се отчете най-висок брой незаконни мигранти от 2016-а насам

Последният доклад на Европейската агенция за гранична и брегова охрана – Фронтекс, показва, че през първите единадесет месеца на тази година са установени повече от 308 000 незаконни преминавания на външните граници на Европейския съюз. Това представлява увеличение от 68% в сравнение със същия период на миналата година и е най-високото ниво от 2016 г.

Маршрутът през Западните Балкани остава най-активният, с 45% от всички разкрития за незаконно влизане на територията на Европейския съюз. Пътят тръгва от Турция, преминава през Средиземно море, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария и достига Австрия, Германия, Швеция, Дания. Едно от разклоненията на този мигрантски път е през България.

На второ място след западнобалканския маршрут се нарежда централносредиземноморският маршрут. Досега от началото на годината броят на разкритите нелегални преминавания на границата се е увеличил с 49% спрямо 2021 година до близо 94 000. И при двата маршрута до Западна Европа се забелязва спад в активността след 2015-а и 2016 година и постепенно покачване в последните години. За сметка на тях, останалите мигранстки маршрути – през  Западното Средиземноморие, Западна Африка и Източната граница, отбелязват спад.


Заключение

Твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че през 2020 година, когато той все още е бил министър-председател, е имало нулева миграция, е НЕВЯРНО. Официалната статистика на МВР за периода показва, че в тази година са установени 3486 нелегални мигранти. След 2015 година се очертава тенденция на спад в броя на нелегалните мигранти, заловени на вход, изход или във вътрешността на страната. Най-ниската отчетена точка е през 2019 година, след която тенденцията се обръща и започва постепенно покачване, като през въпросната 2020 година се отчита 60 на сто ръст в сравнение с година по-рано. Подобна тенденция се забелязва като цяло и на ниво Европейски съюз, като се вземат предвид данните от най-използваните от нелегалните мигранти маршрути за достигане до Западна Европа.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени