Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В омагьосан кръг - работиш, за да плащаш процедури, казва Емануела, за която момчето завинаги остава голямо бебе

Малките големи победи на Виктор

Майката: Или оставяш детето си и не знам как живееш след това, или не го оставяш и се бориш за него

"За Виктор са ми казвали в началото, че е по-добре "да го оставя". Той не е кофичка мляко, развалена, която да изхвърля. В моята глава това е недопустимо. Докато мога, ще се грижа за него. Имаш избор – или оставяш детето си и не знам как живееш след това, или не оставяш детето си и се бориш за него."

Това споделя Емануела Георгиева, майка на 16-годишния Виктор Вълчев.

Пътят на борбата, който Емануела избира, продължава повече от 15 години. Вследствие на основното си заболяване, Виктор има и съпътстващи – друг вид ДЦП, вътрешна хидроцефалия, малформативен синдром, спина бифида, от която се получават различни изкривявания на тялото.

"Ходи, може да тича – странно, но тича. Говори много елементарно, на бебешко ниво. За тези години той направи своите малки големи стъпки", с гордост казва майката.

Още преди да навърши годинка, лекарите му поставят диагнозата "пълна агенезия на корпус калозум", което означава липса на връзка между лявото и дясното полукълбо на мозъка, водеща до изоставане в развитието на детето. 

16-годишният Виктор се нуждае от непрекъсната терапия – психолози, логопеди, ерготерапевти. Всеки ден. Терапията му е скъпа и трябва да се провежда без прекъсване, защото в противен случай се губи ефектът от нея.

"Спреш ли за малко по-дълъг период – повече от месец, всичко изчезва."

Емануела Георгиева работи почасово, за да може да покрие графика на Виктор.

"До обяд е в центъра, в който го водя, обядваме, ходи в помощно училище. Вкъщи - игри, които никога не са просто игри – те са обучаващи игри."

Момчето не може да остане самичко дори за миг.

"Той не може да се обслужва сам. Преди две години успях за махна памперса. Той не може и до тоалетната да отиде без мен. Аз му трябвам за всичко."

Финансовата помощ от "Българската Коледа" стига на Мануела за около една четвърт от разходите за процедурите. Вече няколко години получават подкрепа ежегодно.

"Всяка година подкрепата, която получаваме, е малко повече от предходната. Не стига за една година, но е глътка въздух. Иначе не се издържа – ти си в един омагьосан кръг: работиш, за да плащаш процедури."

Най-голямото притеснение на майката е как ще продължи животът на сина ѝ след навършване на пълнолетие.

"Центровете са повечето до 18 години. Не знам после какво правим."

При четиригодишната дъщеря на Емануела пък има съмнение за аутизъм.

"Води се недоказан аутист. Ако трябва да ги сравнявам двамата, ще прозвучи грозно, но тя има някакво бъдеще. Доколкото Вики, той контактува, но има огромно умствено изоставане. Ще бъде винаги едно голямо бебе."

Снимките са предоставени от Емануела Георгиева

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна