Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Митев пред СЕМ: БНР продължава отговорно и професионално да изпълнява обществената си мисия и да информира обществото

Съветът за електронни медии прие единодушно шестмесечния отчет на генералния директор на Българското национално радио Милен Митев. Той обхваща периода май-октомври 2022 г. и акцентира върху постиженията, предизвикателствата и развитието на новите проекти на обществената медия.

Генералният директор на обществената медия разясни пред СЕМ предприетите действия във връзка с проникналия във вътрешната мрежа на радиото компютърен вирус.  

"Текат всички необходими проверки. Сигнализирали сме компетентните органи. Все още нямаме дефинитивен отговор на въпроса дали това е целенасочена атака или сме се заразили по лошо стечение на обстоятелствата. Добрата новина е, че основната дейност на БНР – създаването, излъчването и разпространението на радиопрограми не е засегнато нито за миг. Всичките ни национални и регионални програми продължават своето излъчване", посочи Милен Митев.

Към момента автоматизираните системи на радиото са спрени, за да се предотврати разпространението на вируса. Тече анализ на засегнатите компютри и проверка на начина на заразяване. Програмите на радиото са достъпни както в ефир, така и чрез платформата binar.bg. Сайтът и облачните услуги на Майкрософт не са засегнати.

Във връзка с появилите се публикации, че са безвъзвратно изгубени ценни архиви на БНР, Милен Митев категорично опроверга това.

Той обясни, че всички архиви се съхраняват както на цифрови, така и а на аналогови носители и това няма как да се случи.

Генералният директор на БНР подчерта, че радиото продължава отговорно, професионално и отдадено да изпълнява своята обществена мисия и да информира обществото. 

Той обясни, че БНР има действащи договори за поддръжка на системата Далет, както и за човешките ресурси и счетоводството.

"Полагаме максимални усилия и правим всичко възможно за бързото отстраняване на възникналия проблем и нормализирането на ситуацията", каза още Милен Митев.

При отчитане на дейността на БНР през шестмесечния период от май до октомври 2022 генералният директор на радиото акцентира, върху това, че медията продължава да бъде с най-висока степен на обществено доверие на база излезлия през юни годишен доклад на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета Оксфорд, в който за поредна година БНР е медията с най-високо обществено доверие.

По пазарен дял като група всичките програми на БНР продължават да държат първото място според проучване на ГАРБ.

"Програма "Хоризонт" в различните месеци се оказва на 2-ро или трето място, като преди нея са чисто музикални радиостанции, което показва, че сред информационните тя продължава да бъде лидер". 

БНР се изкачва в класацията на онлайн медиите като сред информационните сайтове bnr.bg попада все по-често сред топ 10 и дори в топ 3 и топ 4 в отделни месеци, по данни на Gemius“, подчерта Митев като отбеляза необходимостта от повече инвестиции в посока на развитието на дигиталното съдържание.

БНР е най-цитираната медия в онлайн пространството от други авторитетни медии по света и в България, според критериите на MOZ на база на Google статистиката. Индексът на доверието към интернет адреса bnr.bg е 67 пункта, който е и най-високият за българска медия.

Едно от основните неща, свързани с обществената мисия на БНР, е и борбата с дезинформацията. Ключова в тази посока остава инициативата "Проверка на факти". По покана на представителството на ЕК в България екипът е сред учредителите на създадената "Българска коалиция срещу дезинформацията", чиято цел е да засили сътрудничеството на оперативно и експертно ниво между европейските институции, българските национални институции, проверителите на факти и медиите.

От 1 септември 2022 година в БНР започна изпълнението на проекта за повишаване на капацитета на Екипа за проверка на факти "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда", спечелен заедно с Европейския институт и финансиран от  European Media and Information Fund (EMIF).

Милен Митев обърна внимание и на проекта за създаване на национален нюзрум, както и на старта през октомври на новия подсайт на румънски език на БНР. С него езиците, на които "Радио България" разпространява информация за страната, са вече 11 и така медията осигурява пълно покритие с информация от България към съседите ни на Балканите.

Генералният директор на радиото отбеляза и началото на развитието на нова линия в подкрепа на качествената музика от страна на БНР като обществена медия с реализираните концерти на група "Остава" по повод тяхната 30-годишнина, чийто съорганизатор е радиото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна