Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът разбира от качество… Фермерски биопродукти, но на каква цена?

Снимка: БГНЕС

Множество хора използваха почивните дни, за да посетят Фермерския базар, който се провежда зад НДК. 

Посетителите бяха впечатлени от огромното разнообразие на био и домашни продукти, като на щандовете се предлага богата палитра от домашни продукти от овче и козе мляко – кашкавали, сирена и кисело мляко.

Освен тези продукти, базарът предлага и разнообразни натурални продукти като боровинкови сладки, билки, различни сортове вино, както и множество видове суджуци и хранителни продукти.

Един от производителите обясни пред БГНЕС, че те са малка биомандра, която се намира в близост до Враца.

"Имаме кози, овце и крави. Предлагаме пет вида сирене и пет вида кашкавал. Предлагаме и овче кисело мляко, но най-интересното за нас е, че освен биосертификата, който имаме, ние нямаме желание да изкупуваме мляко от други мандри. Нямаме желание да работим с големите вериги, искаме да продължаваме да бъдем по пазарите и да даваме възможност на българина да има достъп до истинско сирене от едно време, овче кисело мляко от едно време, прясно сирене с истинския автентичен български вкус", категорична е тя.

Производителката уточни, че малките деца налитат на козето и на овчето като продукция, докато по-възрастните избират кравето.

"За съжаление инфлацията засяга и нас, но от гледна точка на абсолютно всичкия пакетаж, който използваме. Повишиха се много - етикетите, пластмасовите опаковки, вакуумните опаковки, абсолютно всичко е вдигнато. От гледна точка на млякото не искаме да участваме във фалшивата спекулация, която се случва в момента и искаме да държим достъпни цени за нашите клиенти, за да продължи българинът да яде нещо чисто", споделя още тя пред БГНЕС. 



По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени