Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на производствената инфлация в Германия през ноември до 9-месечно дъно

Годишната производствена инфлация в Германия се забави рязко през ноември до 9-месечно дъно от 28,2%, отстъпвайки за втори пореден месец от рекордните цени на производител през август и септември, показват данни на немската статистика Destatis, които предполагат, че и потребителската инфлация ще запази тенденцията от последно време за постепенно отслабване.

Индексът на цените на производител (PPI) се сви през ноември с 3,9% спрямо октомври, когато спадна с 4,2%, докато очакванията бяха за по-умерено негово понижение с 2,5 на сто.

Спрямо година по-рано производствената инфлация се сви рязко за втори пореден месец, достигайки през ноември 28,2% спрямо 34,5% през октомври и след като през август и септември достигна рекордните 45,8% (най-солидното нарастване на производствените цени от далечната 1949 г., от когато Destatis разполага с данни за това проучване). Очакванията бях за по-сдържано забавяне на производствената инфлация през ноември до 30,6 на сто. Това е най-умереното нарастване на цените на производител от февруари насам.

Графика на индекса на производствените цени на Германия (на годишна база)


Забавянето на производствената инфлация през ноември е в резултат на намаляване на енергийните цени с 9,2% спрямо предходния месец, като на годишна база те все се увеличават солидно с 65,8%, но след растеж с 85,6% през октомври и с цели 132,2% през септември. Цените на природния газ нарастват с 92,6%, но след ръст с цели 192,4% през септември, докато токът поскъпна със 74,9%, но след като два месеца по-рано скочи с цели 158,3 на сто.

Изключвайки енергията, цените на производител са се покачили с 12,7% спрямо година по-рано. Други все още значителни повишения на цените се наблюдават при междинните стоки (с 13,8%), особено при металите (с 26,0%) и основните химикали, торове и азотни съединения (с цели 74,9%); нетрайни потребителски стоки (с 18,5%) - най-вече производствените цени на храните (повишение с 24,2%).

Цените на дълготрайни потребителски стоки пък се увеличиха през ноември с 11,1% спрямо годината по-рано, на капиталовите стоки - със 7,8%.

Забавянето на растежа на производствените цени е добър сигнал за запазване на тенденцията от предходния месец за отслабване на рекордно високата инфлация. Това отслабване обаче не се очаква да бъде прекалено рязко с оглед на факта, че производствените цени, изключвайки енергийните, продължават да бележат стабилен растеж. От своя страна и енергийните цени се очаква да останат доста високи поне през зимните месеци.

Потребителската инфлация в Германия достигна през септември над 70-годишен връх от 10,4 на сто спрямо същия месец на 2021 г., но през октомври се забави до 10%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна