Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томас Бах загрижен за бъдещето на зимните спортове

Президентът на МОК Томас Бах
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах нарече ефекта от изменението на климата върху зимните спортове "тревожен" и се опасява, че повече от 50 процента от ски зоните в Европа може вече да не съществуват в сегашния си вид до 2050 година.

Бах каза пред ДПА по време на събитие в Щутгарт, че глобалното затопляне не само ще повлияе на избора на домакини на зимните олимпийски игри, но и върху бъдещето на зимните спортове.

"Една експертна комисия разглежда бъдещите домакини и влиянието на изменението на климата върху зимните спортове. Някои цифри са интересни или по-скоро тревожни", каза Бах.

"Глобалното затопляне е с 25 до 50 процента по-силно в планинските региони от средното. Това оказва влияние върху зимните спортове. Ако вземем времевата рамка до 2050 година, тогава между 50 и 60 процента от зони за зимни спортове в Европа, които са били считани подходящи за зимни спортове, вече няма да съществуват.

асегнатите зони за зимни спортове вече няма да инвестират в зимни спортове в дългосрочен план, а в летни спортове като туризъм или колоездене. Броят на местата, които могат да бъдат домакини на световни първенства или зимни игри, ще намалее значително", каза още Бах.

МОК реши по-рано този месец да отложи избора на домакин на зимните игри през 2030 година с една година до 2024 г., за да има повече време за разглеждане на изменението на климата. Заинтересованите страни в Игрите са бившите домакини Сапоро (Япония) Солт Лейк Сити (Юта, САЩ) и Ванкувър (Канада).

Планираните препоръки на МОК могат да включват, че бъдещите домакини трябва да докажат адекватни температури за зимните олимпийски игри в традиционния февруарски интервал за период от 10 години.

"Необходима е оценка, но може да се окаже, че зимният спортен сезон ще бъде съкратен до три или три и половина месеца в бъдеще", каза Бах.

"Това повдига въпроса колко време остава за Световна купа, Световно първенство, олимпийски или параолимпийски игри", каза Бах.

Той добави, че "тези фактори трябва да бъдат включени" при вземането на решение за домакинство през 2030 г., защото те могат да окажат влияние върху формата и програмата на Игрите.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна