Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Кузманов пред БНР: Юнайтед къп беше предизвикателство, беше нещо ново

Димитър Кузманов записа две победи на Юнайтед къп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Странен турнир, странен формат. За първи път се провежда турнир от такъв тип - смесен, с женския ни отбор. Интересно беше. Мога да кажа предизвикателно, както за мен, така и за всички, които бяха в отбора. Предполагам, че е било така и за феновете, които не са свикнали на този тип турнири. не знам дали форматът ще се запази за следващите години. това ще станя ясно след като турнирът окончателно приключи. Но със сигурност беше нещо ново, позитивно за тениса . Има нужда именно от такива турнири за да може нашия спорт да се популяризира още повече, а и най-важното да е интгересен за феновете", това сподели специално за БНР от Австралия Димитър Кузманов след участието си на тенис турнира за смесени отбори Юнайтед Къп"

Отборът на България завърши на второто място в своята група в надпреварата , след като Гърция поведе с 3:1 победи срещу Белгия, когато Стефанос Сакеларидис надделя над Зизу Бергс с обрат с 5:7, 6:1, 6:3.

"На този тип турнири ранглистата по никакъв начин не влияе, не е фактор. Нашият отбор не беше считан за фаворит. С оглед на групата, в която бяхме, по - скоро бяхме считани за абсолютни атусайдери.  Почти, за малко да опровергаем тези факти и тези коментари. Наистина много малко не ни достигна да прескочим групите. получиха се много въртележки и имаше много вариации, които можеха да се случат. Много съм щастлив от второто място в групата. Смятам, че това е  е изключително престижно. За това отборните първенства са толкова интересни, защото в крайна сметка няма фаворит.", добави втората ни ракета при мъжете.

"За Григор Димитров това беше втори турнир като играещ капитан и първи като капитан за женския ни тим в съвпупност с мъжкия. Не му беше лесно в нтази роля, но мисля, че се справи добре и този път. резултатите го показват", допълни Кузманов и разясни:

"За мен започва първият турнир от Големия шлем. На 5 януари заминаваме за Мелбърн, където ще имаме няколко дни тренировки и допълнителна подготовка. на 9 януари започват самите квалификации. Позитивно съм настроен и очаквам с нетърпение старта му. Една от основните цели през 2023 година е да се класирам за основната схема  именно на турнир от Голумия шлем. Миналата година на три пъти се разминах на косъм да я осъществя, след като и в Австралия, и във Франция и в  Англия загубих в третия квалификационен  кръг.  През 2022 достигнах до рекордно класиране в ранглистата - 156 място, а тази година целта ми ще бъде влизане в топ 100. Миналата година ми беше най-успешната, въпреки че не успях да спечеля титла от календара на АТР, но бях изключително постоянен в изявите си. Пожелавам си да бъда здрав през цялата календарна година за да мога да играя. Каквото зависи окт мен ще го направя, а вкрайна сметка каквото е писано това ще се случи", завърши Димитър Кузманов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени