Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ лекари и икономисти в чужбина борят с подкасти фалшиви данни за клинични проучвания и резултати за Covid-19

Д-р Петър Илиев: Трябва ли да ходим на лекар след 19:00ч., кой е денят с най-малка смъртност - отговорите в здравни подкасти

Кардиолог от болница "Лозенец" и фен на здравни подкасти е гост в този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата"

Д-р Петър Илиев, кардиолог в Клиниката по кардиология на болница "Лозенец"
Снимка: Ани Петрова
Кои са най-популярните медицински подкасти от лекари за лекари по света е темата в този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата". За тях разказва наш млад кардиолог.

Ще чуете кой подкаст на група икономисти дава отговор на любопитни здравни въпроси. Ще научите за подкастите на Джон Мандрола, сърдечен елекрофизиолог, Лекс Фридман и Джо Роган.

Защо спешната помощ и хирургията са сред най-слушаните теми в здравните подкасти?

По кои теми лекарите искат да слушат подкасти и защо разчитането на данни от клинични проучвания, пандемията и Covid - ваксините намират място в най-слушаните подкасти?

Гост в епизода е:

✅Д-р Петър Илиев, кардиолог в Клиниката по кардиология на болница "Лозенец"


Слушайте епизода тук:


УМБАЛ “Лозенец”

От разговора ще научите:


✅Кой е най-слушаният медицински подкаст за кардиология

✅Защо подкаст от лекари за лекари

✅Кои са най-спорните теми в специализираните здравни подкасти

✅Кой подкаст на група икономисти дава отговор на любопитни здравни въпроси

✅С какво е вълнуващ подкастът на световно известния подкастър Лекс Фридман

✅Какъв е успешният подкаст според лекарите

✅Кои са добрите професионални подкасти към медицинските списания

✅Кои са най-популярните здравни подкасти

✅Защо подкастите с човешки истории са най-интересни

✅Кой е най-известният подкастър в света

✅Какъв подкаст би направил д-р Петър Илиев

✅Защо хирургията е топ тема в здравните подкасти

✅Кой е любимият български здравен подкаст на д-р Илиев
Д-р Петър Илиев

"Като кардиолог в УМБАЛ "Лозенец" слушам най-вече подкасти с фокус кардиологията. На първо място мога да отлича подкаста на световноизвестния американски лекар Джон Мандрола, сърдечен елекрофизиолог, който има седмичен подкаст - "Тази седмица с кардиологията". Подкастът е предназначен за лекари", каза пред БНР д-р Петър Илиев.

 Д-р Петър Илиев: Екстремно високите нива на холестерола са предсказващ фактор за ранна атеросклероза

Акцент в подкаста на Мандрола е как трябва да се разчитат клиничните проучвания от медиците, как може да има различни интерпретации от тези, които авторите предлагат, как трябва да има критично разглеждане над различни проучвания, така че това, за което ние лекарите говорим - за медицина, базирана на доказателствата, да бъде в действителност базирана на истински доказателства, а не толкова спекулативна, макар и много рядко медицина.

По време на пандемията Мандрола обръща голямо внимание на лечението на Covid-19. Той спомагаше за критичното разглеждане на новопоявили се доказателства. Защото за нещастие излизаха не малко данни от много центрове в цял свят, които не бяха много издържани - и като статистически анализ  - това, което се твърдеше, че е резултат, беше или нещо вече известно, или нещо тотално противоположно...

И целта на тези епизоди беше да обогати познанията на кардиолозите в статистическия анализ на тези проучвания и как може да се усъмни един кардиолог в данните на едно проучване - което е много актуално в каридологията, тъй като при нас се провеждат много проучвания, определщи бъдещи политика за здравни грижи", поясни младият кардиолог.

болница Лозенец                Снимка:Гергана Хрисчева

А подкастът, който запалва лекарят да слуша е подкаста на Freakonomics - група икономисти, които имат и свой филм, и книга, а имат подкаст, който се води от американски лекар с индийски произход - Bapu Jena. Подкастът засяга мястото на икономиката в здравеопазването:

"Този подкаст дава интересни отговори на въпроси като този - Кой ден от годината е с най-малка смъртност, Трябва ли да ходим на лекар след 19 часа, когато се застъпват смените? Отговорите се дават след сериозни проучвания. Тези факти ме вълунават, но и това ми създава по някакъв начин "мост към хора", които не са медици.

Слушам и подкаста на Лекс Фридман, защото има гости от различни сфери на науката, влиятелни личности, включително е лекари, като за мен беше много интересен епизода с изпълнителният директор на Пфайзер, за да чуя отговорите, свързани с новата ваксина срещу Covid-19 , създадена толкова бързо.

Но най-успешните и популярни са подкастите, свързани със спешната медицина и реанимацията. Слушам ги, когато пътувам за работа. Затова и подастите са много разпространени в САЩ.

Ако трябва да направя свой подкаст, от значение ще е каква цел искам да постигна. Бих искал да разкажа на хората, че немалко проблеми в медицината биха се разрешили не с повече хапчета или устройства, а с повече политики и как това би могло да се постигне...", сподели още д-р Илиевл.

Според него подкастът на БНР "В центъра на системата"  е най-добрият български здравен подкаст.

Д-р Петър Илиев и Гергана Хрисчева

Д-р Петър Илиев е роден в гр. Казанлък, завършва ПМГ Никола Обрешков през 2011 г. с пълно отличие и почетно отличие “Национална диплома”. През 2011 г. е национален шампион на олимпиада по биология. 2017-та година завършва медицина в Медицински факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски” с отличие. Започва специализация по кардиология към Клиника по кардиология на УМБАЛ “Лозенец” през 2018 година. Успешно придобива специалност по кардиология през 2022 година. По време на обучението си участва в национални и международни конгреси и симпозиуми. Има професионален интерес в областта на интервенционалната кардиология и ендоваскуларни лечение, кардиостимулация и ехокардиография. В свободното си време обича да гледа филми и да чете.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Във Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна